Філософське осмислення адаптивних практик поведінкової економіки: міждисциплінарний вимір - Коляда Світлана Володимирівна (My University, 2023)
Охарактеризовано базову раціональну модель в класичній економічній теорії та визнано її невідповідність реальності, оскільки людині притаманна «обмежена раціональність». Проаналізовано зміст підходу лібертаріанського патерналізму, який пропонує свій варіант адаптування життєвих ситуацій до обмеженої раціональності людини. Осмислено адаптивний вимір концепції теорії ігор, яка в комбінації із теорією когнітивних помилок та упереджень може бути легким та дуже корисним інструментом для моделювання правильних рішень. Визначено, що «обмежена раціональність» в системному світі зможе адаптуватись, якщо критично буде переосмислена застаріла картина світогляду і люди будуть послуговуватись поштовхами та вибудовувати стратегії.
Philosophical understanding of adaptive practices of behavioral economics: interdisciplinary dimension