Використання складів у вербальних засобах вираження звукових відчуттів - Пахолок, Зінаїда Олександрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка)
На фонетико-фонологічному рівні реалізації повторюваності склад виступає як найбільша двостороння одиниця, що має план вираження і план змісту, бере участь у формотворенні та словотворенні. Мовні одиниці, що виникли у результаті повного або варіативного повторенням складів, є звуконаслідувальними чи звукообразними словами, які належать, до різних морфологічних класів, найчисельніший з яких становлять іменники. Найдавнішим пластом лексики визнано звуконаслідування, які виникли на основі фонетичного уподібнення немовним звукокомплексам.

На фонетико-фонологическом уровне реализации повторяемости слог выступает как самая крупная двусторонняя единица, имеющая план выражения и план содержания, участвующая в формообразовании и словообразовании. Языковые единицы, возникшие в результате полного или вариативного удвоения слогов, принадлежат к разным морфологическим классам, среди которых больше всего имен существительных. Древнейшим пластом лексики являются звукоподражания, возникшие на основе фонетического уподобления неречевым звукокомплексам.

Realization of syllables’ repetition on the phonetic-phonological level stands as the largest two-sided unit that has plan of expression and plan of content, and takes part in morphogenesis and word-formation. Language units that are formed with the help of full or variation doubling of syllables belong to different morphological classes, among which most of all are nouns. The oldest stratum of vocabulary is onomatopoeia, arised on the basis of phonetic assimilation to non-verbal complex of sounds.
Использование слогов в вербальных средствах выражения звуковых ощущений
Usage of Syllables as Verbal Means of Sound Sensations’ Expression
Keywords: повторюваність; ономатопея; вигук; номінація; дитячі слова; антропоніми; демінутиви; художня експресія; артикуляційна проблема