Evolution of special regulatory and legal support of the state reserve system of Ukraine - Hidayat A. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
The article examines the development and current state of legal regulation of the state reserve system in Ukraine. The author analyzes the main provisions of the new Law of Ukraine “On State Reserves,” adopted in December 2023, and compares them with the previous Law of Ukraine “On State Material Reserves,” which has now been repealed. It is noted that while the new legislation addresses some of the shortcomings of the previous law, it also introduces new challenges and problems regarding legal certainty in the state reserve system. Special attention in the article is given to the issue of exhaustive legal certainty for criteria regarding responsible custodians and reservists, as well as the risks associated with their exercise of freedom of entrepreneurial activity guaranteed by the Constitution of Ukraine. The author draws attention to the need for a clear and specific formulation of the fundamentals of the functioning of the state reserve system, taking into account modern challenges and ensuring the effective functioning of this system amidst constant economic, environmental, and social changes. The article also emphasizes the necessity of enshrining guarantees of transparency and accountability at the legislative level for activities related to the state reserve system. These aspects are crucial for effective public administration and are key factors in increasing public confidence in government officials. Recognizing significant shortcomings in the existing regulatory framework, the author proposes a comprehensive improvement of legislation in this area. The author advocates for a more careful, scientifically based reform of the state reserve system, involving experts in law, public administration, and economics. Additionally, the author stresses the importance of considering international experience in the regulatory and legal support of the state reserve system to enhance its effectiveness and reliability.

У статті досліджується розвиток та сучасний стан правового регулювання системи державного резерву в Україні. Автор аналізує основні положення нового Закону України «Про державні резерви», прийнятого у грудні 2023 року, та порівнює їх з попереднім Законом України «Про державний матеріальний резерв», що вже втратив чинність. Відзначається, що нове законодавство враховує деякі недоліки попереднього спеціального законодавчого акта, але також створює нові виклики та проблеми в сенсі правової визначеності забезпечення системи державного резерву. Окрема увага в статті приділяється проблематиці вичерпності юридичної визначеності критеріїв для відповідальних зберігачів та резервантів, а також ризики, пов'язані з реалізацією ними свободи підприємницької діяльності, що гарантована Конституцією України. Автор звертає увагу на необхідність чіткого і конкретного формулювання засад функціонування системи державного резерву, враховуючи сучасні виклики та забезпечення ефективного функціонування цієї системи в умовах постійних змін економічного, екологічного та соціального характерів. У статті також акцентується увага на потребі закріплення на рівні Закону гарантій прозорості та підзвітності діяльності у сфері забезпечення системи державного резерву, що є важливими аспектами ефективного публічного адміністрування та ключовими факторами підвищення довіри суспільства до суб'єктів владних повноважень. Визнаючи суттєві недоліки у забезпеченні нормативно-правової основи, автор пропонує комплексне вдосконалення законодавства у цій сфері та більш обережного (науково обґрунтованого) реформування системи державного резерву, а відтак – залучення експертів у сфері права, публічного адміністрування та економіки, а також врахування в цьому питанні міжнародного досвіду нормативно-правового забезпечення системи державного резерву.
Еволюція спеціального нормативно-правового забезпечення системи державного резерву України
Keywords: accountability; economic security; legal certainty; legal regulation; legal support; public administration; responsible custodians; state reserve; transparency.; відповідальні зберігачі; державний резерв; економічна безпека; нормативно-правове забезпечення; підзвітність; правове регулювання; прозорість; публічне адміністрування; юридична визначеність.