Проблеми правового регулювання соціальної безпеки в Україні - Коваленко, Руслан Іванович (My University, 2025)
Дисертаційне дослідження «Проблеми правового регулювання соціальної безпеки в Україні» присвячене комплексному аналізу теоретичних та практичних аспектів правового регулювання соціальної безпеки в Україні в контексті сучасних викликів та загроз. Актуальність теми зумовлена необхідністю формування ефективної системи забезпечення соціальної безпеки в умовах глобалізації, євроінтеграційних процесів та трансформації соціально-економічних відносин в Україні. У роботі здійснено ґрунтовний аналіз теоретико-методологічних засад дослідження соціальної безпеки як багатовимірного феномена, що охоплює різні аспекти життєдіяльності суспільства. Автор розглядає еволюцію наукових підходів до розуміння поняття «безпека» загалом та «соціальна безпека» зокрема, простежуючи трансформацію цих концепцій від традиційного розуміння безпеки як захисту від зовнішніх загроз до сучасного інтегративного підходу, що поєднує елементи різних теоретичних концепцій. Дослідження базується на аналізі широкого спектра наукових джерел, включаючи праці вітчизняних та зарубіжних учених, які вивчали проблеми соціальної безпеки. Автор критично осмислює різні теоретичні підходи до розуміння соціальної безпеки, зокрема традиційний, консервативний, ліберальний та сучасний інтегративний, виявляючи їх сильні та слабкі сторони, а також можливості застосування в українському контексті. Особливу увагу в дисертації приділено аналізу правового регулювання соціальної безпеки на міжнародному та національному рівнях. Автор досліджує міжнародно-правові акти, що встановлюють стандарти у сфері соціальної безпеки, зокрема документи Організації Об’єднаних Націй, Міжнародної організації праці, Ради Європи та Європейського Союзу. Він аналізує роль міжнародних організацій у формуванні глобальної системи соціальної безпеки та їх вплив на розвиток національних систем соціального захисту. У контексті міжнародно-правового регулювання соціальної безпеки автор детально розглядає такі фундаментальні документи, як Загальну декларацію прав людини, Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права, Європейську соціальну хартію, а також інші міжнародні договори та конвенції, що встановлюють стандарти у сфері соціального захисту. Особливу увагу приділено аналізу Цілей сталого розвитку ООН як глобальної програми дій, спрямованої на забезпечення соціальної безпеки та сталого розвитку. Дослідження національного законодавства України у сфері соціальної безпеки охоплює аналіз конституційних положень, законів та підзаконних нормативно-правових актів, що регулюють різні аспекти соціального захисту та забезпечення соціальної безпеки. Автор виявляє проблеми та недоліки правового регулювання соціальної безпеки в Україні, такі як, зокрема, фрагментарність законодавства, відсутність системного підходу до забезпечення соціальної безпеки, невідповідність окремих норм міжнародним стандартам, а також проблеми практичної реалізації правових норм. У дисертації здійснено порівняльний аналіз правового регулювання соціальної безпеки в Україні та інших країнах, зокрема державах-членах Європейського Союзу. Автор виявляє спільні риси та відмінності у підходах до забезпечення соціальної безпеки, аналізує успішні практики зарубіжних країн та можливості їх адаптації до українських реалій. Особливу увагу приділено досвіду країн, які пройшли шлях трансформації соціально-економічних систем та інтеграції до європейського соціального простору. Важливим аспектом дослідження є аналіз впливу євроінтеграційних процесів на розвиток системи соціальної безпеки в Україні. Автор розглядає зобов’язання України у сфері соціальної політики та соціального захисту, що випливають з Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, а також з інших міжнародних договорів. Проаналізовано процес адаптації українського законодавства до права ЄС у сфері соціальної безпеки, виявлено досягнення та проблеми на цьому шляху. У дисертації значна увага приділяється аналізу сучасних викликів та загроз соціальній безпеці в Україні, зокрема таких, як збройний конфлікт на сході України, пандемія COVID-19, економічна криза, демографічні проблеми, трудова міграція, соціальна нерівність та бідність. Автор досліджує вплив цих факторів на стан соціальної безпеки в Україні та визначає ефективність правових механізмів реагування на ці виклики. Особливий акцент у роботі зроблено на проблемах забезпечення соціальної безпеки вразливих груп населення, зокрема внутрішньо переміщених осіб, осіб з інвалідністю, дітей, людей похилого віку, малозабезпечених сімей. Автор аналізує правові механізми соціального захисту цих категорій населення, виявляє недоліки та прогалини у правовому регулюванні, а також пропонує шляхи вдосконалення законодавства у цій сфері. У дисертації розглядаються інституційні механізми забезпечення соціальної безпеки в Україні, зокрема система органів державної влади та місцевого самоврядування, що є відповідальними за реалізацію соціальної політики та забезпечення соціальної безпеки. Автор аналізує повноваження та функції цих органів, виявляє проблеми координації їх діяльності та пропонує шляхи вдосконалення інституційної системи забезпечення соціальної безпеки. Важливим аспектом дослідження є аналіз ролі недержавних суб’єктів у забезпеченні соціальної безпеки, зокрема громадських організацій, профспілок, благодійних фондів, бізнес-структур. Автор розглядає правові засади їх діяльності у сфері соціального захисту, аналізує практику соціального партнерства та корпоративної соціальної відповідальності, а також пропонує шляхи посилення ролі недержавного сектора у забезпеченні соціальної безпеки. У дисертації здійснено аналіз фінансово-економічних механізмів забезпечення соціальної безпеки в Україні, зокрема системи соціального страхування, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги та соціальних послуг. Автор виявляє проблеми фінансування соціальних програм, аналізує ефективність використання бюджетних коштів у соціальній сфері та пропонує шляхи вдосконалення фінансово-економічних механізмів забезпечення соціальної безпеки. На основі проведеного дослідження сформульовано концептуальні засади вдосконалення правового регулювання соціальної безпеки в Україні. Запропоновано комплексний підхід до реформування системи соціальної безпеки, що включає вдосконалення законодавства, інституційних механізмів, фінансово-економічного забезпечення, а також посилення міжнародного співробітництва у цій сфері. Автор обґрунтовує необхідність прийняття спеціального закону про соціальну безпеку, який би визначив поняття, принципи, суб’єкти, об’єкти, механізми забезпечення соціальної безпеки, а також встановив систему моніторингу та оцінки стану соціальної безпеки. Сформульовано концепцію такого закону, визначено його структуру та основні положення. У дисертації розроблено пропозиції щодо вдосконалення окремих напрямів правового регулювання соціальної безпеки, зокрема у сферах соціального захисту, трудових відносин, охорони здоров’я, освіти, житлової політики, екологічної безпеки. Автор пропонує конкретні зміни до чинного законодавства, спрямовані на підвищення ефективності правового регулювання соціальної безпеки та забезпечення відповідності національного законодавства міжнародним стандартам. Особливу увагу в дисертації приділено розробці механізмів моніторингу та оцінки стану соціальної безпеки в Україні. Автор пропонує систему індикаторів соціальної безпеки, методику їх розрахунку та інтерпретації, а також механізми використання результатів моніторингу для вдосконалення соціальної політики та правового регулювання соціальної безпеки. У роботі обґрунтовано необхідність посилення ролі судової влади у забезпеченні соціальної безпеки, зокрема через механізми судового захисту соціальних прав громадян, конституційного контролю за відповідністю законодавства у соціальній сфері конституційним принципам та міжнародним зобов’язанням України. Автор аналізує практику Конституційного Суду України та Європейського суду з прав людини у справах, пов’язаних із захистом соціальних прав, та виробляє пропозиції щодо вдосконалення механізмів судового захисту у цій сфері. Важливим аспектом дослідження є аналіз перспектив розвитку правового регулювання соціальної безпеки в Україні в контексті глобальних тенденцій та викликів. Розглянуто вплив таких факторів, як цифровізація, автоматизація, зміна клімату, демографічні зміни, на систему соціальної безпеки та сформульовано пропозиції щодо адаптації правового регулювання до цих викликів. Теоретичне значення дисертаційного дослідження полягає у розвитку наукових уявлень про соціальну безпеку як об’єкт правового регулювання, уточненні понятійно-категоріального апарату, розробці теоретичних засад правового регулювання соціальної безпеки в умовах глобалізації та євроінтеграції. Практичне значення дослідження полягає у розробці конкретних пропозицій щодо вдосконалення законодавства та інституційних механізмів забезпечення соціальної безпеки в Україні, які можуть бути використані у правотворчій та правозастосовній діяльності. Дисертаційне дослідження робить вагомий внесок у розвиток науки права соціального забезпечення, конституційного права, адміністративного права, міжнародного права, а також міждисциплінарних досліджень у сфері соціальної безпеки. Результати дослідження можуть бути використані у навчальному процесі при викладанні відповідних дисциплін, а також у подальших наукових дослідженнях проблем правового регулювання соціальної безпеки.

The dissertation research "Issues of Legal Regulation of Social Security in Ukraine" provides a comprehensive analysis of theoretical and practical aspects of legal regulation of social security in Ukraine, considering contemporary challenges and threats. The relevance of the topic is determined by the necessity to form an effective system of social security provision amidst globalization, European integration processes, and transformations in socio-economic relations in Ukraine. The study thoroughly examines theoretical and methodological foundations of social security as a multidimensional phenomenon encompassing various aspects of societal life. The author explores the evolution of scientific approaches to the concepts of "security" in general and "social security" specifically, tracing the shift from traditional understandings of security as protection from external threats to modern integrative approaches combining elements from various theoretical concepts. The research is based on an analysis of a wide range of scholarly sources, including works by Ukrainian and international scientists addressing social security issues. The author critically evaluates different theoretical frameworks4 traditional, conservative, liberal, and modern integrative approaches4identifying their strengths and weaknesses, as well as their applicability within the Ukrainian context. Particular attention is given to the analysis of legal regulation of social security at both international and national levels. The author investigates international legal acts setting social security standards, notably documents from the United Nations, International Labour Organization, Council of Europe, and the European Union. The role of international organizations in shaping the global social security system and their influence on national social protection systems are analyzed. Within the international legal context, the dissertation examines key documents such as the Universal Declaration of Human Rights, International Covenant on Economic, Social, and Cultural Rights, the European Social Charter, and other international treaties and conventions establishing standards in social protection. Special emphasis is placed on analyzing the UN Sustainable Development Goals as a global action program aimed at ensuring social security and sustainable development. The national legislation of Ukraine in the field of social security is studied, focusing on constitutional provisions, laws, and regulatory acts governing various aspects of social protection and social security. Problems and shortcomings identified include legislative fragmentation, the absence of a systematic approach 9 to social security provision, inconsistencies with international standards, and issues related to the practical implementation of legal norms. A comparative analysis of legal regulation of social security in Ukraine and other countries, especially EU member states, is carried out. Commonalities and differences in approaches to social security provision are identified, along with successful foreign practices and their potential adaptation in Ukraine. The experiences of countries undergoing socio-economic transformations and integration into the European social space are particularly emphasized. The dissertation extensively analyzes the impact of European integration processes on Ukraine’s social security system. Ukraine’s obligations arising from the Association Agreement with the European Union and other international agreements in social policy and social protection are explored. The adaptation process of Ukrainian legislation to EU social security law is examined, noting achievements and challenges encountered. Significant attention is devoted to analyzing contemporary challenges and threats to social security in Ukraine, including the armed conflict in eastern Ukraine, the COVID-19 pandemic, economic crises, demographic issues, labor migration, social inequality, and poverty. The author investigates the impact of these factors on social security and evaluates the effectiveness of legal mechanisms responding to these challenges. The dissertation emphasizes the social security issues faced by vulnerable groups, such as internally displaced persons, people with disabilities, children, elderly people, and low-income families. Legal mechanisms of social protection for these groups are analyzed, identifying shortcomings and gaps in legal regulation and proposing ways to enhance relevant legislation. Institutional mechanisms of social security provision in Ukraine are explored, focusing on the system of governmental and local self-governing bodies responsible for social policy implementation. Problems in coordination among these institutions are identified, and recommendations for improving institutional frameworks are offered. The role of non-governmental actors, including civil organizations, trade unions, charitable foundations, and business structures, in social security provision is analyzed. The author evaluates legal foundations for their activities, social partnership practices, corporate social responsibility, and proposes ways to strengthen the role of the non-governmental sector in social security. Financial-economic mechanisms of social security provision, including social insurance, pensions, social assistance, and services, are studied. Problems in financing social programs and efficient use of budgetary funds are identified, alongside recommendations for improving these financial-economic mechanisms. Based on the conducted research, the author formulates conceptual foundations for enhancing the legal regulation of social security in Ukraine. A comprehensive approach to reforming the social security system is proposed, encompassing legislative improvements, institutional reforms, financial-economic mechanisms, and stronger international cooperation. The author justifies the need for adopting a special law on social security, defining concepts, principles, subjects, objects, mechanisms, and establishing a monitoring and evaluation system for social security. A concept of this law, its structure, and core provisions are outlined. Proposals for improving specific areas of social security regulation4social protection, labor relations, healthcare, education, housing policy, and environmental safety4are developed, including concrete legislative amendments aimed at enhancing legal efficiency and compliance with international standards. The dissertation elaborates mechanisms for monitoring and evaluating social security conditions in Ukraine, proposing a system of social security indicators, methodologies for their calculation and interpretation, and mechanisms for utilizing monitoring results to enhance social policy and legal regulation. The necessity of strengthening judicial power’s role in ensuring social security through mechanisms of judicial protection of social rights and constitutional review of social legislation is substantiated. Analysis of practices from the Constitutional Court of Ukraine and the European Court of Human Rights regarding social rights protection is conducted, with proposals to improve judicial protection mechanisms. Prospects for developing legal regulation of social security in Ukraine in the context of global trends and challenges, including digitalization, automation, climate change, and demographic shifts, are analyzed, with proposals for adapting legal frameworks accordingly. Theoretical significance lies in advancing scientific understanding of social security as an object of legal regulation, refining conceptual frameworks, and developing theoretical foundations for social security regulation in globalization and European integration contexts. Practical significance includes specific recommendations for legislative and institutional improvements in Ukraine, useful in law-making and application processes. The dissertation significantly contributes to the development of social security law, constitutional, administrative, international law, and interdisciplinary social security studies. Its results can be utilized in educational processes and future research on legal regulation of social security issues.
Issues of Legal Regulation of Social Security in Ukraine
Keywords: соціальна безпека; правове регулювання; соціальний захист; соціальні права; соціальна політика; міжнародні стандарти; євроінтеграція; соціальні ризики; вразливі групи населення; соціальне страхування; пенсійне забезпечення; соціальна допомога; соціальні послуги.; social security; legal regulation; social protection; social rights; social policy; international standards; European integration; social risks; vulnerable populations; social insurance; pensions; social assistance; social services