Методи протидії інформаційно-психологічному впливу в кіберпросторі - Плужник Артем Леонідович (My University, 2024)
Мета роботи: удосконалення методів протидії інформаційно-психологічному впливу в кіберпросторі з метою підвищення рівня кібербезпеки та захисту інформаційних систем. Об’єкт дослідження: процес інформаційно-психологічний впливу в кіберпросторі. У роботі проаналізовано походження терміну «інформаційно-психологічна операція» та його зв'язок з «інформаційною війною»; вивчено різновиди та методи таких операцій щодо безпеки людини, суспільства та держави. Досліджено теми та зміст інформаційно-психологічних операцій, які проводила Росія стосовно України; проаналізовано способи їхньої реалізації та фактори, які впливають на систему протидії РФ. Визначено основні принципи інформаційної безпеки України у боротьбі з інформаційно-психологічними операціями; проаналізовано державну інформаційну політику в умовах воєнної агресії РФ.
Keywords: Кібербезпека; інформаційно-психологічний вплив; дезінформація; маніпуляція