Теоретико-правові та праксеологічні засади судової реформи в Україні - Хотинська-Нор Оксана Зіновіївна (My University, 2017)
Дисертація присвячена науковому дослідженню теоретичних та практичних засад реформування судової системи України, що зумовило необхідність з’ясування сутності судової реформи, методології її реалізації, закономірностей і особливостей її перебігу, історичного розвитку судової системи та впливу на цей процес міжнародних стандартів, а також дослідження значення судової реформи у механізмі формування громадянського суспільства. Сформульовано та розкрито зміст вимог, яким повинна відповідати судова реформа. Охарактеризовано технологію її проведення та визначено основні складові стратегії реформування судової системи. З’ясовано значення судової реформи у забезпеченні стабільності судової системи. Особливу увагу приділено вивченню історичного розвитку вітчизняної судової системи. Окремо проаналізовано вплив міжнародних стандартів на процес реалізації судової реформи в Україні, чільне місце серед яких посідають конвенційно-правові позиції ЄСПЛ. Також з’ясовано роль судової реформи в процесі розвитку громадянського суспільства. Ключові слова: судова реформа, судова влада, судова система, судоустрій, громадянське суспільство, транспарентність, легітимність, стабільність судової системи, розвиток судової системи, історія судової реформи.