Геопросторове поширення та характеристика туристично-рекреаційних ресурсів Волинської області - Волошин, Іван Миколайович; Кучер, Павло Вікторович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
Мета. провести повну інвентаризацію туристично-рекреаційних об’єктів Волинської області, розробити їх структуру та скласти картосхему геопросторового поширення. Методика. картографічний, статистичний, аналіз літературних джерел. Результати. В результаті дослідження складено картосхему геопросторового поширення туристино-рекреаційних ресурсів Волинської області: історичних, архітектурних, сакральних, археологічних, унікальних форм рельєфу, заповідних об’єктів. Наукова новизна. Запропоновано туристично-рекреаційне районування території області за насиченістю туристичними пам’ятками області. Виділено північний, центральний та південний регіони. Практична значимість. Картосхеми геопросторового поширення туристичних та рекреаційних ресурсів можуть бути використані для покращення існуючих та розробки нових маршрутів. Статистичні розрахунки дають змогу більш точно оцінити ступінь насиченості туристичними об’єктами області.

Aim. To conduct a complete inventory of tourist and recreational resources in the Volyn region, to develop their structure and to make a map of geospatial distribution. Method. Cartographical, statistical, analysis of literary sources. Results. As a result of the study, a map of geospatial distribution of tourist and recreational resources of the Volyn region has done, such as: historical, architectural, sacred, archaeological, unique forms of relief, protected objects, ect. Scientific novelty. The tourist-recreational zoning of the territory of the region according to the saturated of tourist attractions of the region was proposed. It was highlighted The Northern, The Central and The Southern regions. Practical significance. Maps of geospatial distribution of tourism and recreational resources can be used to improve existing routes and to develop new ones. Statistical calculations allow to more accurately to estimate the degree of saturation by tourist objects of the region.

Цель. провести полную инвентаризацию туристско-рекреационных объектов Волынской области, разработать их структуру и составить картосхему геопространственного распространение. Методика. картографический, статистический анализ литературных источников. Результаты. В результате исследования составлен картосхему геопространственного распространение туристино-рекреационных ресурсов Волынской области: исторических, архитектурных, сакральных, археологических, уникальных форм рельефа, заповедных объектов. Научная новизна. Предложено туристско-рекреационное районирование территории области по насыщенности туристическими достопримечательностями области. Выделено северный, центральный и южный регионы. Практическая значимость. Картосхемы геопространственного распространения туристических и рекреационных ресурсов могут быть использованы для улучшения существующих и разработки новых маршрутов. Статистические расчеты дают возможность более точно оценить степень насыщенности туристическими объектами области.
The Geospatial Distribution and Characteristics of Tourism and Recreational Resources of the Volyn Region
Геопространственное распространение и характеристика туристско-рекреационных ресурсов Волынской области
Keywords: Туристично-рекреаційні об’єкти; районування; картосхема; геопросторове поширення; Туристические и рекреационные объекты; районирование; геопространственное распространение; Tourist and recreational objects; zoning; mapping; geospatial distribution