"Music in poetru, poetru in the music of lesia ukrainka" - Наєнко, М. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
The article is devoted to the musical element in the poetry of Lesia Ukrainka. The author analyses Lesia Ukrainka`s poems with musical motives ("Melodies" (Melodii), "Seven strings" (Sim strun), "Rhythms" (Rytmy)) and numerous texts set to music by different composers (M. Lysenko, K. Stetsenko, Y. Stepovyi, M. Verykivskyi, H. Veriovka, etc.), as well as the drama "Forest Song" (Lisova Pisnia), which became the basis for an opera and ballet (V. Kireiko, M. Skorulskyi). The author focuses on the choreographic embodiment of Mavka (the main character of the drama) by several generations of ballerinas, compares their perception with ones of literary researchers, and discusses the literary and musical art specifics. Theoretical analysis of the highlighted problems is considered in the context of Ukrainian and foreign literary criticism.

Розглянуто музичну стихію в поетичній творчості Лесі Українки. Проаналізовано твори з музичними мотивами ("Мелодії", "Сім струн", "Ритми"), численні тексти поетеси, що покладені на музику різними композиторами (М. Лисенко, К. Стеценко, Я. Степовий, М. Вериківський, Г. Верьовка та ін,), а також драму-феєрію "Лісова пісня", за мотивами якої створено оперу та балет (В. Кирейко, М. Скорульський). Зосереджено увагу на хореографічному втіленні образу героїні "Лісової пісні" Мавки кількома поколіннями балерин, наведено порівняння їхнхі суджень про героїню із судженнями дослідників літератури. Зроблено акцент на специфіці літературного та музичного мистецтва. Теоретичний аналіз порушених проблем здійснено в контексті вітчизняного та зарубіжного літературознавства.
"Музика в поезії, поезія в музиці Лесі Українки"
Keywords: poetry; music; interpretation; song and ballet creativity; text and subtext; mythopoetics; neo-romanticism; artistic merit; literary/folk realism; early modernism; поезія; музика; інтерпретація; пісенна і балетна творчість; текст і підтекст; міфопоетика; неоромантизм; художня цінність; народницький реалізм; ранній модернізм