Development prospects of Ukrainian creative industry enterprises under the challenges of wartime - КОВАЛЕНКО, Оксана; Онисенко, Тетяна Сегіївна; КРАВЧЕНКО, Тетяна; Микитюк, Оксана Петрівна; Свиридюк, Тетяна Володимирівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2023)
Background. In the face of military aggression against Ukraine, the issue of stimulating economic growth and restoring national competitiveness becomes increasingly relevant. This article examines the role of creative industries as potential drivers of these processes and their significance under the globalization of economic processes. The study is aimed at identifying and analyzing the prospects for the development of the creative economy in Ukraine in times of military challenges. The authors investigate the theoretical basis of the formation and operation of creative industries in the context of military aggression and define their place in the new economy alongside the innovation and knowledge economies. Methods. The paper uses an analysis and comparison of international practices of state support for creative industries, as well as an analysis of the impact of the state of war on various creative and cultural industries in Ukraine. Results. The article explores the possibility of the development of enterprises in the creative industry sector in times of military conflict. The authors analyze crucial aspects such as changes in consumer demand, funding, infrastructure, and marketing in this important economic sector. Conclusions. The study emphasizes the importance of creative industries as a tool for innovation, modernization, and high-value-added production during the recovery of the Ukrainian economy. The conclusions also highlight the necessity of supporting and developing creative sectors as a factor of demand in global markets.

Вступ. В умовах воєнної агресії проти України проблема стимулювання економічного зростання та відновлення національної конкурентоспроможності стає все більш актуальною. Визначено роль творчих галузей як потенційних драйверів цих процесів та їхнє значення в контексті глобалізації економічних процесів. Основна мета дослідження – ідентифікація та аналіз перспектив розвитку творчої економіки в Україні в умовах військових викликів. Розглянуто теоретичні основи створення і функціонування творчих галузей в умовах воєнної агресії та визначено роль, яку вони відіграють у новій економіці поряд з інноваційною та знаннєвою економікою. Зауважено на тому, як культурні та творчі індустрії можуть бути стимульовані або обмежені в контексті воєнного конфлікту, а також, як це може впливати на соціально-економічну динаміку економічного зростання/спадання. Методи. У дослідженні використано метод аналізу та порівняння у процесі вивчення міжнародної практики державної підтримки творчих галузей, а також аналіз впливу воєнного стану на різноманітні галузі творчості та культурної промисловості в Україні. Результати. Досліджено можливість розвитку підприємств у галузі креативної індустрії в умовах військового конфлікту. Проаналізовано такі важливі аспекти, як: зміни у споживчому попиті, фінансування, інфраструктура та маркетинг у цьому важливому секторі економіки. Показано вплив військових конфліктів на ймовірні зміни в галузі креативної економіки. Висновки. Розглянуто важливість творчих галузей як інструменту інновацій, модернізації та виробництва з високою доданою вартістю в контексті відновлення української економіки. Вказано на необхідності підтримки
Перспективи розвитку підприємств креативної індустрії України у викликах воєнного часу
Keywords: creative economy; creative industry; innovation; creativity; Global Innovation Index; gross value added; креативна економіка; креативна індустрія; інновації; креативність; глобальний індекс інновацій; валова додана вартість