Базова структура верстки телевізійних новин: стандартизований підхід до виробництва новин - Теленков, Дмитро Владиславович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Метою цього дослідження є розробка фундаментальної структурної моделі новинних випусків провідних українських телеканалів. Представлено оригінальне визначення поняття «модель верстки новин», що підкреслює її значення як традиційного підходу до створення новинних програм. У дослідженні використано різноманітні наукові методи, зокрема відбір фактів (проаналізовано матеріали зі 100 випусків новин провідних українських телеканалів), класифікацію, моделювання, опитування Дослідження показує, що архітектура цієї моделі охоплює принципи відбору та ранжування тем, методологію подання інформації та ефірні прийоми. Ці компоненти нерозривно пов’язані зі стратегічними підходами до відбору та ранжування тем, які ґрунтуються на засадничих принципах створення новин. Методи подачі інформації стосуються загальних стратегій побудови випуску новин, які передбачають використання системи прийомів, що дають змогу створити цілісний інформаційний сегмент. Водночас методи верстки узгоджуються зі стратегічними підходами, які забезпечують структурованість і візуальну організацію програми новин. Ретельно розроблена модель верстки новин є наріжним каменем для швидкої та скоординованої підготовки новинних сегментів, полегшуючи таким чином управління дискурсом телевізійного каналу.

This research introduces an original definition of the «news layout model,» emphasizing its significance as a conventional approach in crafting news broadcasts. The study reveals that the architecture of this model encompasses the principles of selection and ranking of topics, methodologies for information presentation, and on-air techniques. These components are inherently linked to strategic approaches in topic selection and ranking, which are grounded in the foundational principles of news creation. The presentation methods relate to the overarching strategies for assembling a news broadcast, employing a system of techniques that enable the creation of a comprehensive information segment. Meanwhile, the layout techniques are aligned with strategic approaches that ensure the news program is structured and visually organized. In the rapidly evolving landscape of television production, the meticulously developed news layout model stands as a cornerstone for swift and coordinated preparation of news segments, thereby facilitating channel discourse management.
The Foundational Structure of Television News Layout: a Standardized Approach in News Production
Keywords: телевізійна верстка; інформаційне моделювання; телевізійні новини; модель верстки новин; принципи; методи; прийоми; порядок денний; Television layout; information modeling; TV news; news layout model; principles; methods; techniques; agenda