Святині та святі місця в духовній культурі українців Поділля - Шудляк Наталія Олександрівна (My University, 2017)
У дисертаційній роботі на основі матеріалів власних польових досліджень автора, вивчення широкого кола літератури та джерел, досліджується роль святинь та святих місць в духовній культурі українців історико-етнографічного регіону Поділля у ХХ – на поч. ХХІ століть. Основна увага приділена сучасним віруванням та уявленням про предмет дослідження серед населення на вказаній території. Конкретні історичні обставини по різному впливали на релігійність народу та його відображення у фольклорі, який описує різні сакральні локуси. У ході дослідження автором було введено до наукового обігу нові джерела, сформовані при проведені польових досліджень; на основі зібраних матеріалів визначено різницю між поняттями «святиня» та «святе місце», уточнено визначення вказаних термінів; сформовано та обґрунтовано критерії сакралізації простору та об’єктів у ньому. Визначено, що для віруючої людини святість певного об’єкту визначається в першу чергу через його відповідність певним візуальним уявленням про святі місця. Саме цим пояснюється різноманітність типів об’єктів, які опитані респонденти віднесли до категорії сакрального.