VOLCANICS AND RUBY SUMIAKATRA, ISLAND MADAGASCAR - Трощенко, В.; Бублик, Ю. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2012)
Indeterminate aged volcanics analysis, which are in the central part of Madagascar island has shown the conformity to tholeiite and similarity to the late cretaceous basalts of Madagascar island. Xenogenetic volcanic components indicate the prevalence of precious corundum to the bottom, ultra mafites of crust parts. Precious corundums locations lithologic control salite rocks in case of sapphires; mafites and ultramafites in case of rubine are given.

Аналіз вулканітів невизначеного геологічного віку, які містяться в центральній частині Мадагаскару, показав їх відповідність толеїтам і схожість з пізньокрейдовими базальтами о. Мадагаскар. Ксеногенні включення у вулканітах свідчать про розповсюдженість коштовних корундів на нижніх, ультрамафітових частинах кори. Наведено розташування коштовних корундів літологічно контролюють салітові породи щодо сапфірів; мафітові і ультрамафітові щодо рубінів.
ВУЛКАНІТИ І РУБІН СУМІАКАТРА, О. МАДАГАСКАР