The use of drones in transport infrastructure - Плескач, Валентина Леонідівна; Криволапов, Ярослав Володимирович; Криволапов, Гліб (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2023)
Background. The article is devoted to the real possibilities and prospects of creating and using unmanned aerial vehicles in road and railway infrastructures. As part of the conducted experiment, the task of creating a drone was set using the simplest means of development in laboratory conditions. Methods. To assess the viability of the proposed solutions, the method of the natural experiment has been used. Results. The drone created as a result of the experiment is able to automatically stabilize its position, and a receiver board can be installed on it, which will enable remote control. In the future, additional modules can be installed on the quadro copter using the deep learning mechanism. And the use of an intelligent pattern detection and recognition system based on effective digital data processing algorithms will allow to significantly reduce the time for data processing, obtain more accurate results and ensure access to information in the shortest possible time, which will be another factor contributing to the active implementation of unmanned technologies. Сonclusions. Thanks to the ability to obtain various data, unmanned aerial vehicles will be able to significantly reduce the costs of solving various tasks in the near future and become indispensable assistants in the transport infrastructure sector.

В с т у п . Висвітлено реальні можливості й перспективи створення та застосування безпілотних літальних апаратів в автодорожній і залізничній інфраструктурах. В межах проведеного експерименту поставлено завдання створення дрону з використанням найпростіших засобів розроблення у лабораторних умовах. М е т о д и . Використано метод натурного експерименту для перевірки працездатності запропонованих рішень. Р е з у л ь т а т и . Створений у результаті експерименту дрон здатний в автоматичному режимі стабілізувати своє положення, на нього можна встановити плату приймача, що дасть змогу організувати дистанційне керування. У перспективі на квадрокоптер можуть бути встановлені додаткові модулі, із застосуванням механізму глибинного навчання. А застосування інтелектуальної системи виявлення та розпізнавання образів на базі ефективних алгоритмів цифрового оброблення даних дозволить суттєво скоротити час на оброблення даних, отримання високоточних результатів і забезпечити доступ до інформації в максимально стислий термін, що буде ще одним фактором, що сприяє активному впровадженню безпілотних технологій. В и с н о в к и . Завдяки можливості отримання різноманітних даних безпілотні літальні апарати зможуть у найближчому майбутньому значно скоротити витрати на розв'язання різноманітних завдань і стати незамінними помічниками в секторі транспортної інфраструктури.
Застосування дронів у транспортній інфраструктурі
Keywords: машинне навчання; транспортна інфраструктура; безпілотний літальний апарат; дрон; обробка та аналіз даних.; machine learning; transport infrastructure; unmanned aerial vehicle; drone; data processing and analysis