Сучасний танець як символічна форма тілесного вираження духа - Зайченко Євгенія Станіславівна (My University, 2023)
Мета дослідження: на філософських засадах феноменології Моріса Мерло-Понті продемонструвати сучасний танець як тілесно-духовну практику становлення особистості. Об'єкт дослідження: сучасний танець. Предмет дослідження: сучасний танець як символічна форма тілесності. У ході виконання роботи виявлено ключові моменти розуміння та значення танцювального мистецтва в працях античних філософів. Продемонстровано вплив ідей Ніцше на основоположників сучасного танцю; висвітлено головні мотиви зачинателів вільного танцю до трансформації в даному виді мистецтва. На прикладі філософії Мерло-Понті пояснено взаємодію в танці шляхом розвитку суб'єктивності та міжтілесної комунікації з іншими в інтерс у об'єктивному просторі. Продемонстровано приклад вітчизняного танцюриста стилю модерн як втілення актуальності питання на перетині танцю й філософії.
Modern dance as a symbolic form of corporeal expression of the spirit