Когнітивні упередження молоді та дорослих щодо використання штучного інтелекту - Коробєйнікова, Надія Олексіївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Наукова новизна та результати дослідження полягають в уточненні ролі хронологічного віку та стабільних рис особистості у формуванні ставлення до алгоритмічних систем. Емпірична перевірка на даній вибірці не виявила їхнього визначального впливу, що дає підстави висунути припущення про наявність феномену універсальної цифрової соціалізації, за якої конспірологічні страхи мають виражений монологічний характер: недовіра в одному специфічному домені генералізується на інші аспекти функціонування штучного інтелекту. Практичне значення роботи полягає у розробці структурно-функціональної тренінгової програми розвитку цифрової грамотності та критичного мислення. Програма безпосередньо спрямована на подолання дезадаптивного феномену когнітивного розвантаження через імплементацію когнітивних примусових функцій, застосування запитів на порівняння та психологічно обґрунтованого розроблення підказок. Впровадження розробленого комплексу забезпечує трансформацію пасивної довіри у раціональний науковий сумнів, сприяючи формуванню відкаліброваної довіри та збереженню когнітивної автономії особистості у сучасному соціотехнічному середовищі.
Keywords: когнітивні упередження; штучний інтелект