Сучасні міграційні процеси в Африці - Любіцева О.О.; Кочеткова І.В.; Гринюк Д.Ю. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Мета роботи: розкрити роль об'єктивних чинників у формуванні міграційних процесів на Африканському континенті та проаналізувати сучасні міграційні процеси: їх динаміку, структуру, географію. Методика сформована застосуванням загальнонаукових методів аналізу та синтезу інформації, статистичних методів аналізу для розкриття динаміки та структури міграційних процесів Результати. Охарактеризовано міграційні процеси на Африканському континенті за 2020-2024 рр, розкрито вплив об'єктивних чинників на формування міграційних потоків та їх характер, таких як економічні, політичні (конфлікти), безпекові, еколого-кліматичні, соціальні, демографічні. Спостерігається зростання впливу конфліктів і стихійних лих на позитивну динаміку потоків вимушених мігрантів, особливо в країнах на південь від Сахари. Встановлено, що, як і в попередній період, на даний час стабільною залишається ситуація переважання внутрішніх міграційних потоків в Африці над зовнішніми (еміграційними). Переважна кількість мігрантів осідає в сусідніх країнах, чому часто сприяє етнічна єдність, подібні умови середовища, які дозволяють не змінювати особливо забезпечення засобами існування; продовжують діяти сформовані міграційні коридори як еміграційного спрямування, так і внутрішні, що частково дозволяє країнам координувати зусилля з міграційної політики. Наукова новизна полягає у комплексному аналізі впливу чинників на формування міграційних процесів на Африканському континенті. Виявлено зміни у співвідношенні впливу чинників, зокрема, посилилась дія політичного і безпекового чинника внаслідок зростання конфліктів, а також зростаючого впливу зміни природного середовища під дією кліматичного чинника (опустелювання, повені і паводки). В цілому позитивна динаміка міграцій корелює з аналогічним світовими показниками. Практична значимість. Міграційні процеси, як динамічне і багатофакторне явище, суттєво впливають на соціально-економічну, політичну, етно-релігійну ситуацію в африканських країнах і потребують врегулювання на основі моніторингу, що є частиною як внутрішньої, так і міжнародної політики африканських держав. Посилення африканського вектору зовнішньої політики України потребує формування системної інформаційної основи для прийняття рішень в площині міжнародних відносин, чому й мають сприяти дослідження суспільних процесів в країнах Африки, однією зі складових яких є міграційні процеси.

Objective. The objective of this work is to elucidate the role of objective factors in shaping migration processes on the African continent and to analyze contemporary migration processes, including their dynamics, structure, and geography. Methodology. The methodology is based on the application of general scientific methods of analysis and synthesis of information, as well as statistical analysis methods, to reveal the dynamics and structure of migration processes. Results. Migration processes on the African continent for the period 2020-2024 have been characterized, and the influence of objective factors on the formation and nature of migration flows — such as economic, political (conflicts), security, ecological-climatic, social, and demographic factors — has been revealed. An increasing impact of conflicts and natural disasters on the positive dynamics of forced migrant flows is observed, particularly in sub-Saharan countries. It has been established that, similar to previous periods, the predominance of internal migration flows over external (emigration) remains stable in Africa. The majority of migrants settle in neighboring countries, often facilitated by ethnic unity and similar environmental conditions that allow for maintaining livelihoods. Established migration corridors, both for emigration and internal movements, continue to operate, which partially enables countries to coordinate efforts in migration policy. Scientific Novelty. The scientific novelty lies in the comprehensive analysis of the factors influencing the formation of migration processes on the African continent. Changes in the correlation of influencing factors have been identified; specifically, the impact of political and security factors has intensified due to an increase in conflicts, as has the growing influence of natural environment changes under the impact of climatic factors (desertification, floods, and inundations). Overall, the positive dynamics of migration correlate with similar global indicators. Practical Significance. Migration processes, as a dynamic and multifactorial phenomenon, significantly influence the socio-economic, political, and ethno-religious situation in African countries. They require regulation based on monitoring, which is part of both the internal and international policies of African states. Strengthening the African vector of Ukraine's foreign policy necessitates the formation of a systematic informational basis for decision-making in the realm of international relations. Research into social processes in African countries, of which migration processes are a component, should contribute to this goal.
Contemporary Migration Processes in Africa
Keywords: міграційні процеси; Африка; чинники міграцій; Migration processes; Africa; migration factors