Технологія машинного навчання для зменшення рівня шумів у телекомунікаційних мережах - Пирожок Владислав Андрійович (My University, 2023)
Мета дипломної роботи - дослідити можливості та параметри нейронних мереж для фільтрації мовних сигналів на фоні шумових завад в телекомунікаційних мережах. Об'єктом дослідження є методи фільтрації мовних сигналів у телекомунікаційних мережах, а предметом є методи зменшення шумової складової при цифровій обробці мовних сигналів з використанням нейронних мереж. У ході виконання роботи було порівняно переваги та недоліки методів зменшення шумів у аудіо сигналах за допомогою штучних нейронних мереж з іншими методами адаптивної обробки сигналів. Досліджено параметри нейронних мереж та визначити оптимальні параметри для покращення результатів зменшення шумів у нейронних мережах. Розроблено алгоритм навчання нейронної мережі та програмний продукт на мові програмування Python для реалізації даного алгоритму. Проведено моделювання у програмному комплексі та проаналізовано отримані результати.