Відеогра як інструмент навчання німецької мови (на матеріалі відеоігор-симуляторів "The Sims" та "Stardew Valley" - Цехмістер, Тетяна Євгеніївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню дидактичного потенціалу відеоігор-симуляторів для навчання німецької мови на прикладі ігор «The Sims» та «Stardew Valley». Актуальність дослідження зумовлена необхідністю пошуку нових інтерактивних підходів до викладання іноземних мов в умовах цифрової трансформації освіти. Об'єктом дослідження є формування комунікативної компетентності у процесі вивчення німецької мови, а предметом – можливості відеоігор у формуванні німецькомовної комунікативної компетентності. Метою роботи є теоретичне обґрунтування та експериментальна перевірка ефективності використання відеоігор-симуляторів як інструменту навчання німецької мови. Для досягнення поставленої мети були визначені такі завдання: охарактеризувати психолінгвістичні та методичні підходи до вивчення мови через відеоігри, дослідити лексичний та граматичний потенціал ігор «The Sims» та «Stardew Valley», виявити комунікативні аспекти їх використання у мовній підготовці, а також розробити методичні рекомендації для інтеграції відеоігор у навчальний процес. Методологічна база дослідження включає методи аналізу та синтезу наукової літератури, анкетування, контент-аналіз, метод кейс-стаді та-метод порівняння. Зокрема, анкетування дозволило визначити ефективність використання відеоігор для формування мовних навичок, контент-аналіз виявив специфічні лексичні та граматичні особливості обраних відеоігор, а кейс-стаді забезпечило практичне обґрунтування їх дидактичного потенціалу. Результати дослідження підтвердили, що відеоігри-симулятори мають високий потенціал для формування комунікативної компетентності завдяки автентичності мовного середовища, мотиваційному впливу та можливості розвитку критичного мислення. Зокрема, експериментальна перевірка показала суттєве покращення лексичних, граматичних та комунікативних навичок студентів, які використовували відеоігри процесі навчання. Практичне значення результатів дослідження полягає у можливості використання розроблених методичних рекомендацій для впровадження відеоігор-симуляторів у курси з німецької мови. Отримані дані можуть бути корисними для викладачів, методистів та розробників освітніх програм.

The master's thesis focuses on the didactic potential ofsimulation video games for teaching German as a foreign language, using «The Sims» and «Stardew Valley» as case studies. The relevance of this research is driven by the need for innovative and interactive approaches to language teaching in the context of digital education transformation. The object of the study is the formation of communicative competence in learning German, while the subject is the potential of video games in developing German communicative competence. The aim of the thesis is to theoretically substantiate and empirically verify the effectiveness of simulation video games as tools for teaching German. To achieve this aim, the following tasks were defined: to characterize psycholinguistic and methodological approaches to language learning through games, to analyze the lexical and grammatical potential of «The Sims» and «Stardew Valley», to identify communicative aspects of their use in language education, and to develop methodological recommendations for integrating video games into the educational process. The methodological framework includes methods of analysis and synthesis of scientific literature, surveys, content analysis, case studies, and comparative analysis. In particular, surveys helped assess the effectiveness of video games in language skill development, content analysis revealed specific lexical and grammatical features of the selected games, and case studies provided practical justification for their didactic potential. The results confirmed that simulation video games have significant potential for developing communicative competence due to their authentic language environments, motivational effects, and capacity for fostering critical thinking. Experimental verification showed notable improvements in students’ vocabulary, grammar, and communication skills when using video games in language learning. The practical significance of the research lies in the potential use of the developed methodological recommendations for integrating simulation video games into German language courses. The findings can be useful for teachers, methodologists, and educational program developers.
Keywords: відеоігри; навчання німецької мови; комунікативна компетентність; дидактичний потенціал; «The Sims»; «Stardew Valley»; video games; German language learning; communicative competence; didactic potential; «The Sims»; «Stardew Valley»