Клітинна енергетика - Мартинюк, Віктор Семенович; Цейслєр, Юлія Вадимівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
У навчальному посібнику «Клітинна енергетика» викладено ключові аспекти біоенергетики та пов’язаних з нею біологічних процесів. Розглянуто основи термодинаміки біологічних систем, зокрема закони термодинаміки, особливості відкритих нерівноважних систем. Значну увагу приділено молекулярній біоенергетиці: природі макроергічних сполук, окисно-відновним реакціям, енергетиці біомакромолекулярних машин, ензиматичному каталізу, міграції енергії у біомолекулярних структурах та механізмам субстратного фосфорилювання. Окремі розділи присвячені дихальному ланцюгу, зокрема структурі та функціонуванню АТФ-синтази, енергетиці мембранного протонного потенціалу, а також альтернативним системам отримання енергії (водневому, нітратному, сульфатному клітинному диханню) і міжклітинному транспорту електронів. Навчальний посібник призначений для здобувачів освіти біологічних і медичних спеціальностей, які вивчають біоенергетичні процеси у освітніх компонентах, пов’язаних з біохімією, біофізикою, молекулярною біологією та фізіологією. Викладений у посібнику матеріал може бути корисним для викладачів, аспірантів, науковців, які досліджують біоенергетичні процеси, а також для фахівців у галузі біотехнологій та суміжних галузей.
Keywords: біоенергетика; термодинаміка; клітинне дихання; АТФ-синтаза; енергетичний обмін