NON-STANDARD MODES OF WORKING TIME: FEATURES AND THEIR ESSENCE - O. S. Oleksienko (Taras Shevchenko National University of Kyiv, 2024)
In this article, the author analyzes the meaning of the concept of "working time", in particular, defines its characteristic features and peculiarities of understanding in sociology, economics and law. It is proposed to distinguish the following signs of working time: this is a time interval; determined by normative legal acts of labor legislation, collective and labor agreement; is an important part of the organization of work, which obliges both the employer and the employee to take certain actions; is a measure that determines the amount of wages; reflects the dynamics of labor relations. The main attention is paid to defining the concept of non-standard modes of working hours and the significance of these forms in today's conditions. The working time regime should be understood as the procedure for the distribution and use of working time during the day, week, and other calendar periods established by legislation or local legal acts. Non-standard working hours are alternative forms of working hours that differ from typical traditional work schedules, such as the standard eight-hour workday from Monday to Friday.It is noted that non-standard regimes of working hours play a significant role in the socioeconomic development of countries with a market economy. The essence of non-standard working hours is to ensure optimal use of working time, increase employee productivity, improve work-life balance, and provide flexibility and adaptability in response to changing needs of business and society as a whole. Non-standard modes of working hours have both advantages and disadvantages in terms of application. The advantages of using non-standard working hours include: the fight against unemployment, the possibility of combining work with studies or family responsibilities, as well as the flexibility of work in conditions of a pandemic, martial law and other social challenges. Disadvantages, in turn, are: difficulty in controlling employees; the need for additional costs for equipment and software that will allow working remotely, difficulties in communicating with the team and establishing teamwork.

В даній статті автором аналізується зміст поняття «робочий час», зокрема, визначаються його характерні риси та особливості розуміння в соціології, економіці та праві. Пропонується виділяти такі ознаки робочого часу: це часовий проміжок; визначається нормативно-правовими актами трудового законодавства, колективним та трудовим договором; є важливою частиною організації праці, що зобов’язує до певних дій як роботодавця, так і працівника; є мірою, яка визначає розмір заробітної плати; відображає динаміку трудових відносин. Основна увага приділяється визначенню поняття нестандартних режимів робочого часу та значенню даних форм в умовах сьогодення. Під режимом робочого часу слід розуміти встановлений законодавством або локальними нормативно-правовими актами порядок розподілу і використання робочого часу протягом доби, тижня, інших календарних періодів. Нестандартний режим робочого часу – це альтернативні форми організації робочого часу, які відрізняються від типових традиційних графіків роботи, таких як стандартний восьмигодинний робочий день з понеділка по п’ятницю.Зазначається, що нестандартні режими робочого часу відіграють істотну роль в соціально-економічному розвитку країн, які мають ринкову економіку. Сутність нестандартних режимів робочого часу полягає в тому, щоб забезпечити оптимальне використання робочого часу, підвищити продуктивність працівників, покращити баланс між роботою та особистим життям, а також забезпечити гнучкість і адаптивність у відповідь на зміни потреб бізнесу та суспільства в цілому. Нестандартні режими робочого часу мають як переваги, так і недоліку щодо застосування. До переваг застосування нестандартних режимів робочого часу можна віднести: боротьба з безробіттям, можливість поєднання роботи із навчанням або сімейними обов’язками, а також гнучкість роботи в умовах пандемії, воєнного стану та інших соціальних викликів. Недоліками в свою чергу є: складність контролю за працівниками; необхідність додаткових витрат на обладнання та програмне забезпечення, яке дозволить працювати дистанційно, труднощі в комунікації з колективом та налагодженні командної роботи.
НЕСТАНДАРТНІ РЕЖИМИ РОБОЧОГО ЧАСУ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ЇХ СУТНІСТЬ
Keywords: labor relations; employee; employer; working hours; non-standard modes of working hours.; трудові відносини; працівник; роботодавець; робочий час; нестандартні режими робочого часу.