Баварський діалект: його ідентифікація та сучасні тенденції вживання (на прикладі онлайн-преси та соціальної мережі Facebook) - Уткіна, Катерина Дмитрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Бакалаврська робота присвячена дослідженню баварського діалекту німецької мови та сучасних тенденцій його вживання на прикладі засобів онлайн-преси та соціальної мережі Facebook. Актуальність дослідження обумовлена унікальним становищем баварського діалекту з-поміж інших територіальних варіацій німецької мови. Обʼєктом дослідження слугує баварський діалект німецької мови. Предметом дослідження виступають теоретичні засади баварського діалекту, етапи його становлення, мовні особливості та закономірності вживання на прикладі засобів онлайн-преси і соцмережі Facebook. В ході підготовки бакалаврської роботи для вирішення поставлених завдань було використано загальнонаукові та лінгвістичні методи дослідження. Для успішного досягнення поставленої мети в теоретичній частині наукової роботи розкрито сутність, історичний контекст і хронологію розвитку баварського діалекту, висвітлено специфіку основних фонетичних, лексичних й морфологічно-синтаксичних рис баварського діалекту, виокремлено характерний набір мовних рис його субдіалектів. В ході практичного дослідження надано детальну характеристику сучасного вживання баварського діалекту в умовах цифрової комунікації. В результаті аналізу встановлено, що баварський діалект зберігає свою присутність серед широкої аудиторії. Аналіз даних із онлайн-преси виявив, що баварський діалект трапляється переважно у суспільно-культурних статтях локального характеру, підкреслюючи регіональний колорит. У Facebook діалект виявився популярним серед користувачів, які послуговуються ним для вираження особистісних позицій в місцевих спільнотах, що свідчить про його успішну адаптацію до сучасних форм комунікації.

The bachelor's thesis investigates the Bavarian dialect of the German language and contemporary trends in its usage, focusing on examples from online press and the social network Facebook. The relevance of the study is determined by the unique status of the Bavarian dialect among other regional variations of the German language. The object of the study is the Bavarian dialect of the German language. The subject of the study includes the theoretical foundations of the Bavarian dialect, the stages of its formation, linguistic features, and patterns of usage, using examples from online press and Facebook. General scientific and linguistic research methods were used to solve the tasks set during the preparation of the bachelor's thesis. To successfully achieve the stated goal, the theoretical part of the thesis elucidates the nature, historical context, and chronological development of the Bavarian dialect, highlights the specifics of its main phonetic, lexical, and morpho-syntactic features, and identifies the characteristic set of linguistic traits of its sub-dialects. The practical research provides a detailed characterization of the current use of the Bavarian dialect in the context of digital communication. The analysis results indicate that the Bavarian dialect maintains its presence among a broad audience. Data analysis from the online press revealed that the Bavarian dialect predominantly appears in articles of local character, emphasizing regional color. On Facebook, the dialect is popular among users who use it to express personal views in local communities, indicating its successful adaptation to modern forms of communication.
Keywords: баварський діалект; «Boarisch»; мовні особливості; цифрова комунікація; bavarian dialect; "Boarisch; " linguistic features; digital communication