Порівняльний аналіз монолітної та мікросервісної архітектур на прикладі клієнт-серверної взаємодії - Чернов Антон (My University, 2023)
В ході виконання кваліфікаційної роботи розглянуто актуальний стан монолітної та мікросервісної архітектур та проаналізувати основні проблеми. Розроблено продукт з використанням мікросервісної та монолітної архітектур. Проведено тестування продуктивності. Отримано результати тестування проведено їх аналіз. У результаті проведеного дослідження було отримані певні цікаві результати, які не дозволяють точно висловити яка з клієнт-серверних архітектур є кращою. Монолітна архітектура забезпечує простоту у розробці та випуску, оскільки всі компоненти продукту об'єднані в одному монолітному модулі. Вона може бути ефективною для невеликих проєктів зі стабільними вимогами, де швидкість розробки та випуску мають важливіше значення, ніж масштабованість та гнучкість. З іншого боку, мікросервісна архітектура надає більшу гнучкість, масштабованість та можливість незалежної розробки та випуску окремих сервісів. Цей підхід дозволяє зручно масштабувати окремі компоненти системи,використовувати різні технології та незалежно розвивати кожен сервіс. Ключові слова : клієнт, мікросервіс, мережа, моноліт, протокол, сервер, API, CONTAINER, DOCKER, IMAGE, KUBERNETES, REST, WEB SOCKET.