Воєнний дистрес і ресурси опанування: протектори і предиктори розвитку пост-травматичного стресового розладу українців на другому році повномасштабної російсько-української війни - Найдьонова, Л. А.; Дембіцький, С. С.; Степаненко, В. П. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Одним із найпомітніших наслідків війни в усьому світі є зростання проблем психічного здоров’я цивільного населення, зокрема, тривалий стрес і розвиток посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Виявлення факторів підвищення та зменшення ризику розвитку ПТСР серед населення є важливим завданням з огляду стратегічного планування у сфері охорони психічного здоров’я. У перший рік російсько-української війни (2022) міжнародні групи дослідників провели кілька опитувань в Україні різними методами для оцінки рівня ПТСР. Однак недостатньо досліджень, які б зосереджувалися на виявленні факторів, що зменшують патологізацію тривалого стресу, та виявляють обставини І ресурси, які були б захисними проти патологізації стресу. У статті представлено результати дослідження предикторів і протекторів розвитку ПТСР, спричинених різними стресорами на третьому році повномасштабної війни у дорослого населення – на основі опитування репрезентативної всеукраїнської вибірки (N=2767) у жовтні 2023 р. Регресійний аналіз за різними моделями, в яких залежною змінною був індекс ПТСР (критерій інтрузії з PCL-C), а незалежними змінними були кумуляція (накопичення) воєнних стресорів та їх невизначеність, а також загальний дистрес та його види (за Дорогатісом), різноманітні особистісні ресурси (ціннісні структури, оптимістичні настановлення, різноманітні способи релаксації). Найсильнішими провісниками ПТСР є тривожний і депресивний типи дистресу, а захисний ефект найбільший мали оптимістичні настановлення. Вивчалися когнітивні компоненти, зокрема негативні думки виявилися дуже потужним предиктором розвитку ПТСР. Сформульовано перспективи дослідження рефлексивних процесів, які по-різному пов’язані з ризиком ПТСР залежно від досвіду дисциплінованого наукового мислення. Висновки пропонується розглядати з позиції організація психоосвіти в системі освіти та через медіа.

One of the most noticeable consequences of war around the world is aggravated mental health problems in the civilian population, in particular, prolonged stress and developing post-traumatic stress disorders (PTSD). Identifying factors that can increase or decrease the risk of PTSD developing among the population is an essential task for strategic planning in the sphere of mental health care. During the first year of the Russian-Ukrainian war (2022), international research teams conducted several surveys in Ukraine using various methods assessing the PTSD level. However, there is a lack of research that focuses on identifying factors that reduce pathologizing of prolonged stress and circumstances and resources that can be viewed as protectors. The article presents the study on PTSD predictors and protectors against PTSD caused by various stressors influencing the adult population during the second year of a full-scale war. We study was based on a representative all-Ukrainian sample (N=2767) and was performed in October 2023. We applied regression analysis with different models, where a dependent variable was the PTSD index (intrusion criterion from the PCL-C), and independent variables were the cumulated war stressors and uncertainty, general distress and its types, various personal resources (value structures, optimistic attitudes, various ways of relaxation). The strongest PTSD predictors were anxious and depressive types of distress, and the protector was optimistic attitudes. Cognitive components, in particular negative thoughts as PTSD predictors, were studied. We see research perspectives is studying reflective processes that relates to PTSD in different ways depending on the experience of disciplined scientific thinking. We propose to consider the analysis outcomes from the perspective of psychological education organizing within the education system and through the media.
War distress and coping resources: protectors and predictors of post-traumatic stress disorder development in ukrainians during at the second year of the full-scale russian-ukrainian war
Keywords: пост-травмівний стресовий розлад (ПТСР); дистрес; стресори війни; індекс невизначеності стресорів; психологічні ресурси; post-traumatic stress disorder (PTSD); distress; war stressors; stressor uncertainty index; psychological resources