Інформаційна телепрограма в Україні. Традиції і трансформації - Мисечко Аліна Олександрівна (My University, 2016)
Опрацьовано контент інформаційних програм мережевих та локальних телеканалів, на базі чого виявлено традиції новинного мовлення, а також їхню модифікацію в системі інформаційного телебачення України. На прикладі двох споріднених телепрограм «Нового каналу», які виходили в ефір у різні роки, здійснено порівняльну характеристику аудіовізуальних аспектів творчості тележурналіста-інформаційника, у результаті аналізу наведено аргументи, які свідчать про те, що професія телерепортера зазнає змін. За останні 25 років імідж української інформаційної телепрограми зазнав апгрейду: новини доповнено спецефектами і музикою, додано кліпового монтажу, емоційно забарвлених конструкцій у текстову складову, експериментів та реквізиту у стенд-апи, що, у свою чергу, розвинуло візуально-вербальну складову творчості екранного мовця. Запропоновано надати оновленого семантичного змісту поняттю «дайджесту» як новій формі подачі інформаційної програми хронометражем у 5 хвилин. Проаналізовано новітні підходи до монтажу, уперше описано принцип зйомки «живою камерою». У науковий обіг уведено значну кількість унікального емпіричного матеріалу з практики діяльності інформаційної телепрограми в Україні. Уперше здійснено аналіз традицій новинного мовлення мережевих та локальних телеканалів на базі інформації з журналістського середовища (інтерв’ю керівників, редакторів, ведучих, журналістів досліджуваних телеканалів). Проілюстровано на базі емпіричного матеріалу розвиток таких трансформацій, як конвергентність, інтерактивність, оцифрування технології виробництва новин. Зокрема, описано обладнання, з якого щодня транслюються в ефір новинні випуски, досліджено функціональність комп’ютерних програм, в яких журналісти створюють тексти і «чорновий» монтаж, відзначено появу віртуальних студій, які подають аудиторії контент у новітній формі.