Методи формування екологічної свідомості учнів на уроках географії - Горбатюк Катерина (My University, 2025)
У дослідженні розглянуто процес формування екологічної свідомості учнів у контексті шкільної географічної освіти як важливого чинника сталого розвитку. Проаналізовано педагогічні, психологічні та вікові особливості екологічного виховання, обґрунтовано значення предмету «географія» як інтеграційної платформи для розвитку екологічної культури. Описано традиційні й інноваційні методи, зокрема проєктні, ігрові, краєзнавчі та польові, що сприяють формуванню відповідального ставлення учнів до довкілля. У ході дослідження проведено педагогічний експеримент, анкетування та екологічні акції, результати яких свідчать про позитивний вплив активних форм навчання на рівень екологічної свідомості школярів. Розроблено практичні підходи до впровадження екопросвітницьких заходів у шкільну практику.
Keywords: екологічна свідомість; шкільна географія; екологічне виховання; сталий розвиток; активні методи навчання; краєзнавство; екостежка; проєктна діяльність; польові дослідження; педагогічний експеримент