Метод безпарольної автентифікації на основі технології passkey - Власюк, Юлія Юріївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи «Метод безпарольної автентифікації на основі технології passkey»: 76 сторінок, 34 рисунків та 1 таблиця, 37 літературних джерел. Об’єкт дослідження – процес автентифікації користувачів у мережах з контролем доступу. Мета роботи – підвищення рівня контролю доступу за рахунок безпарольної автентифікації користувачів у мережі Wi-Fi на основі технології passkey. У межах цієї роботи досліджено сучасні методи автентифікації користувачів у мережах з контролем доступу та проаналізовано можливості використання безпарольної технології passkey. Запропоновано та реалізовано архітектуру, що поєднує pfSense Captive Portal, Keycloak і passkey для безпечної автентифікації у Wi-Fi мережі без використання паролів. Наукова новизна: полягає у підвищенні рівня контролю доступу за рахунок безпарольної автентифікації користувачів у мережах з використанням технології passkey. Актуальність теми: у сучасних умовах кіберзагроз автентифікація користувачів є критичним елементом інформаційної безпеки, особливо в мережах з обмеженим або контрольованим доступом, таких як корпоративні або публічні Wi-Fi. Традиційні методи, зокрема автентифікація за логіном і паролем, втрачають свою ефективність через численні вразливості – фішинг, брутфорс, витоки баз даних тощо. У зв’язку з цим зростає потреба у впровадженні безпарольних технологій, зокрема passkey, що базується на відкритих криптографічних стандартах FIDO2/WebAuthn. Робота є своєчасною та актуальною з огляду на глобальний перехід до зручної та стійкої до атак автентифікації.
Keywords: безпарольна автентифікація; passkey; контроль доступу; Wi-Fi; FIDO2/WebAuthn