Психологічна готовність студентів закладів вищої освіти до сімейних стосунків - Луковенко Тетяна (My University, 2021)
У дипломній роботі представлені результати дослідження, спрямованого на виявлення сімейних стосунків уявлень молоді. Встановлено, що ці уявлення характеризуються недостатньою повнотою, відмінностями в поглядах юнаків і дівчат, їх низькою самооцінкою як майбутнього чоловіка і жінки. Певна вузькість образів характерна для таких сторін сімейних стосунків уявлень юнаків, як уявлення про якості ідеального чоловіка і жінки, маскулінності та жіночності, гендерну ідентичність, сімейні ролі та їх розподіл між чоловіком і дружиною. Особливо неповним є уявлення молодих людей про функції сім’ї та організацію сімейного життя. Виявлені особливості сімейних стосунків уявлень молодих людей необхідно враховувати в процесі їх цілеспрямованої підготовки до сімейного життя. У ході теоретичних досліджень і практичного вивчення підготовки до сімейних стосунків з’ясовано, що серед факторів, що впливають на нього, гендерна ідентичність як особливий тип соціальної ідентичності, що існує в поєднанні з уявленнями про соціальну ідентичність, майже не враховується або майже не враховується. професійний, сімейний, економічний, освітній тощо статус. Серед факторів підготовки до сімейних стосунків недостатньо вивчено вплив на людей суб'єктивного почуття самотності. На підставі дослідження зроблено такі висновки : 1) сім’я є важливою життєвою цінністю для молоді. 2) сприйняття сім’єю молодими людьми мінливе і більше пов’язане з психологічними аспектами подружжя та сімейними стосунками, ніж з його соціальною та побутовою орієнтацією,3) тип гендерної ідентичності впливає на систему сімейних цінностей молодих людей, узгодженість рольових очікувань і вимог у сімейних стосунках, а головне – на психологічну готовність до сімейних стосунків.