Сучасні напрями дослідження західної географії культури - Михалюк, Марина Михайлівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2016)
Мета. Стаття присвячена аналізу основних напрямів західної географії культури та перспективам подальшого розвитку дисципліни в межах «більш ніж репрезентативного» напряму. Методика. Дослідження основних напрямів західної географії культури базується на виділенні передакадемічного та власне академічного етапів розвитку дисципліни. Виходячи із методології досліджень, агентів культури та течій, що вплинули на становлення західної науки, відображено основні напрями дисципліни. На основі аналізу попередніх напрямів та сучасних підходів визначаються характерні риси «більш ніж репрезентативного» напряму географії культури, де важливе місце займає процес перетворення культурного об’єкту у цифровий. Результати. Здійснено аналіз основних західних напрямів географії культури. Висвітлено процес перетворення культурного об’єкту в цифровий у межах «більш ніж репрезентативного» напряму географії культури. Визначено характерні риси та перспективи розвитку західної географії культури як галузі наукового знання. Наукова новизна роботи полягає у тому, що у ній висвітлено процес цифрування об’єктів культури в межах «більш ніж репрезентативного» напряму географії культури. Практична значимість проведеного дослідження визначається можливістю географії культури брати участь у створенні та використанні цифрових об’єктів, що виконуючи функцію накопичення та реалізації культурного потенціалу, забезпечує збереження культурного спадку людства.

Scientific goal of the article. This article deals with the main concepts of western cultural geography and future prospects of the development of discipline within «more than representational» concept. Methods of investigation. The research of the main concepts of western cultural geography is based on destinguishing pre-academic and academic stages. Given the methodology of study, cultural agents and currents that influenced the development of western cultural geography, the main concepts are shown. Based on analysis of the previous branches and current approaches, key features of «more than representational» concept of cultural geography are explored. The significant process in the above-mentioned concept is connected with the transformation of cultural objects into digital ones. The results. The analysis of the main concepts of western cultural geography was presented. The process of transformation of cultural objects into digital ones within «more than representational» concept of western cultural geography is explored. The key features and future prospects of the development of western cultural geography as a scientific field are depicted. The novelty of this work consists in the depiction of digital transformation of cultural objects within «more than representational» concept of cultural geography. The practical significance of this work consists in possibility for cultural geography to take part in formation and use of digital objects. Performing the function of the accumulation and implementation of cultural potential it provides preservation of cultural heritage.
Current Research Concepts of Western Cultural Geography
Keywords: географія культури; географія культурного ландшафту; нерепрезентативна географія культури; цифрові об’єкти культури; cultural geography; new cultural geography; geographies of the cultural landscape; representational cultural geography; non-representational cultural geography; more than representational cultural geography; digital cultural objects