Лінгвальні засоби маніпуляції в рекламних текстах та проблеми їх перекладу українською мовою - Бачинський, Максим Сергійович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню лінгвістичних засобів маніпуляції в рекламних текстах та особливостей їх перекладу українською мовою, що зумовлено зростанням ролі рекламного дискурсу в сучасному комунікативному просторі, де мова використовується не лише для інформування, а й для цілеспрямованого впливу на свідомість адресата. Актуальність теми визначається необхідністю глибшого розуміння механізмів мовного впливу та вироблення ефективних підходів до їх відтворення в умовах міжмовної комунікації. Об’єктом дослідження є рекламні тексти англійською мовою, а предметом – лінгвістичні засоби маніпуляції та перекладацькі стратегії їх відтворення українською мовою. Метою роботи є виявлення особливостей функціонування маніпулятивних мовних засобів у рекламному дискурсі та визначення способів збереження їх прагматичного впливу в процесі перекладу. Для досягнення поставленої мети було вирішено низку завдань, пов’язаних із аналізом теоретичних підходів до поняття мовної маніпуляції, класифікацією лінгвістичних засобів впливу, дослідженням їх функціонування у рекламних текстах, а також виявленням труднощів і трансформацій, що виникають у процесі перекладу. Методологічну основу дослідження становлять описовий, зіставний, функціонально-прагматичний та елементи дискурсивного аналізу, застосування яких дозволило розглянути рекламний текст як цілісну комунікативну систему, у межах якої мовні засоби взаємодіють для досягнення впливу. Наукова новизна роботи полягає у комплексному підході до аналізу маніпулятивних стратегій з урахуванням їх перекладацького відтворення, що дає змогу поєднати лінгвістичний і прагматичний виміри дослідження. У результаті проведеного аналізу встановлено, що маніпуляція в рекламному дискурсі реалізується через взаємодію лексичних, стилістичних, синтаксичних і дискурсивних засобів, які формують багаторівневу структуру впливу. Доведено, що переклад таких текстів потребує орієнтації на прагматичну еквівалентність, а не на буквальну відповідність, що зумовлює використання різноманітних перекладацьких трансформацій і стратегій адаптації. Структура роботи включає вступ, три розділи, висновки, список використаних джерел та додатки, що відображають практичну частину дослідження. Отримані результати можуть бути використані у подальших лінгвістичних і перекладознавчих дослідженнях, а також у практиці перекладу рекламних текстів.

The bachelor’s thesis is devoted to the study of linguistic means of manipulation in advertising texts and the peculiarities of their translation into Ukrainian, which is обусловлено the growing role of advertising discourse in contemporary communication, where language functions not only as a tool of information transfer but also as a means of purposeful influence on the recipient’s perception. The relevance of the topic lies in the need for a deeper understanding of persuasive linguistic mechanisms and the development of effective approaches to their reproduction in cross-linguistic communication. The object of the research is English-language advertising texts, while the subject is the linguistic means of manipulation and translation strategies used to reproduce them in Ukrainian. The aim of the study is to identify the specific features of manipulative linguistic devices in advertising discourse and to determine the ways of preserving their pragmatic effect in translation. To achieve this aim, a set of tasks was carried out, including the analysis of theoretical approaches to language manipulation, classification of linguistic means of influence, examination of their functioning in advertising texts, as well as identification of translation difficulties and transformations. The methodological framework of the study includes descriptive, comparative, functional-pragmatic methods and elements of discourse analysis, which made it possible to consider advertising text as an integrated communicative system where linguistic elements interact to achieve persuasive impact. The scientific novelty of the research lies in the integrated approach to analyzing manipulative strategies in connection with their translation, which allows combining linguistic and pragmatic dimensions. The results of the study demonstrate that manipulation in advertising discourse is realized through the interaction of lexical, stylistic, syntactic and discursive means that form a multi-level system of influence. It has been established that the translation of such texts requires focusing on pragmatic equivalence rather than formal correspondence, which leads to the use of various translation transformations and adaptation strategies. The structure of the thesis includes an introduction, three chapters, conclusions, references and appendices reflecting the practical part of the research. The findings can be applied in further linguistic and translation studies as well as in practical advertising translation.
Keywords: рекламний текст; мовна маніпуляція; прагматичний вплив; переклад; лінгвістичні засоби; дискурс; advertising text; language manipulation; pragmatic effect; translation; linguistic means; discourse