The Socio-Pedagogical Narrative Vasilia Glìbovic'ka in the Discourse of Education for Orphans in Western Ukraine (End of XIX – First Half of XX Century) - Токарук, Людмила Степанівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
The article regards an issue of narrative in the socio-pedagogical sciences. The author shows the essence of social orphanhood in the personal narrative space of Vasilia Glìbovic'ka. Analyzing methods of socio-pedagogical narrative in the discourse of orphans education in Western Ukraine XIX-XX, author stresses that narrative techniques include observation of the attention processes, messages, constructing and generalization of data memory. She also emphasize the role of narrative in contemporary theological practices in the context of their impact on the consciousness of the orphans.

Соціально-педагогічний наратив (narrative) Василії Глібовицької – розповідання (як продукт і як процес, об'єкт та акт, структура і структуралізація) однієї чи більше дійсних або фіктивних подій, які повідомляються одним, двома чи кількома (більш чи менш явними) нараторами одному, двом або кільком наратованим. Соціальне сирітство в педа- гогічному наративному просторі Василії Глібовицької спостерігається як Л. С. Токарук, канд. пед. наук, доц. КНУ імені Тараса Шевченка, Київ явище, спричинене ухиленням або відстороненням батьків від виконання виховних обов'язків стосовно неповнолітньої дитини. Теологічний наратив монахині Василіі Глібовицької акцентує релігійні дії й реакції на високий духовний соціально-педагогічний розвиток дітей-сиріт Ужгородського інтернату, сиротинця для п'ятирічних діток
Соціально-педагогічний наратив Василії Глібовицької у дискурсі освіти для сиріт у Західній Україні (кінець ХІХ – перша половина ХХ століття)
Keywords: соціально-педагогічний наратив; теологічний наратив; соціальне сирітство; сиротинці; інтерна- ти; наставництво; чернечі згромадження.; socio-pedagogical narrative theology narrative; social orphans; orphanages; boarding schools; mentoring; a monastic congre- gation.