Інтернет - меми як інструмент соціальної діагностики суспільних проблем - Ведута, Анна Вікторівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2020)
У ході дослідження проаналізовано 300 інтернет-мемів з використанням образу шведської екоактивістки Грети Тунберг. Вибір даної плеади інтернет- мемів як основи для дослідження суспільних проблем обгрунтовується популярністю Грети на світовій арені. Оскільки дана публічна особистість викликає до себе особливу увагу глобальної спільноти, образ Грети Тунберг наразі активно екстплуатується у всесвітній інтернет мережі як з збоку її прихихильників та екоактивісті по всьому світу, так і окремими соцільними групами, які не розділяють її поглядів та цінностей. Велика кількість інтернет- мемів з використанням образу Грети, активно циркулюють у інтрнет-мережі, артикулюючи у свідомості глобального суспільтва цілий ряд соціальних проблем.
Keywords: соціальна діагностика; соціальний діагноз; інтернет-мем; інтернет-простір; суспільні проблеми