Криміналістичне забезпечення розслідування економічних злочинів - Шаповал Олена Вікторівна (My University, 2017)
Дисертаційна робота є монографічним дослідженням, в якому на основі положень загальної теорії криміналістики, кримінального права та процесу, кримінології, інших галузей знань, узагальнення слідчо-судової практики проведено дослідження особливостей криміналістичного забезпечення розслідування економічних злочинів. В роботі розглянуті поняття, сутність, зміст, етапи та структурні елементи криміналістичного забезпечення розслідування злочинів, яким є науково-дослідна, навчально-методична та організаційна діяльність відповідних суб’єктів зі створення належних умов для практичної реалізації методів, прийомів, засобів криміналістичної техніки, криміналістичної тактики та криміналістичної методики, а також їх безпосередня реалізація у кримінальному провадженні, спрямована на виконання його завдань. Надані визначення, сутнісні ознаки та види економічних злочинів. На підставі вивчення матеріалів слідчо-судової та експертної практики виокремлені типові проблемні аспекти техніко-криміналістичного забезпечення розслідування економічних злочинів. Визначено типові судові експертизи, що проводяться у кримінальних провадженнях вказаної категорії, досліджені проблемні аспекти їх призначення та проведення, визначені типові завдання, що вирішуються кожним видом експертиз, а також типові завдання, що вирішуються призначенням комплексних досліджень документів. Обґрунтовується доцільність проведення психофізіологічних досліджень у кримінальних провадженнях про економічні злочини. Розглянуто особливості організації й тактики обшуків, оглядів та тимчасового доступу до документів у типових слідчих ситуаціях їх провадження.