Геопортали містобудівного кадастру: створення і функціонування (на прикладі міста Сєвєродонецьк) - Пазюра Вікторія Анатоліївна (My University, 2024)
Розглянуто процес створення та функціонування геопорталів містобудівного кадастру на прикладі міста Сєвєродонецьк. З нормативно правової бази визначено зміст і структуру містобудівного кадастру та його регулювання. Методика створення та керування геопорталами містобудівного кадастру представлена двома етапами. На першому етапі відбувається розроблення технічного завдання, технічне забезпечення, проведення інвентаризації наявних даних, безпосереднє формування інформаційного ресурсу та введення його в експлуатацію. Другий етап є організаційним. В методиці створення та керування геопорталами розглянуто поняття бази даних та процес створення та наповнення, що представлений в 3 етапи: 1 й етап. Проєктування інфологічної моделі бази даних. Метою інфологічного проєктування є створення концептуальної моделі, на основі якої розробляється база даних. 2 й етап. Проєктування логічної моделі бази геоданих. Логічна модель встановлює об'єкти та їхні взаємозв'язки на формальному рівні і стає основою для бази даних. 3 й етап. Проєктування фізичної моделі бази даних. Фізична модель даних визначає, як саме дані будуть зберігатися на пристрої зберігання, включаючи розподіл, методи доступу тощо. В практичній частині представлено технічний процес створення та наповнення геопорталу містобудівного кадастру від початку створення проєкту та бази даних в програмному середовищі ArcGIS та наповнення даних за допомогою запитів SQL та використання атрибутивних доменів до публікації даних на платформу ArcGIS Online.
Keywords: містобудівний кадастр; геопортал; SQL; ArcGIS; Сєвєродонецьк