Демаркація державного кордону з Республікою Молдова - Верпівський, Максим Павлович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню процесу демаркації державного кордону України з Республікою Молдова як одного з ключових етапів формалізації територіальної цілісності та суверенітету держави. Актуальність теми зумовлена потребою у точному юридичному та просторовому оформленні лінії державного кордону в умовах сучасних безпекових викликів. Особливе значення демаркація має у зонах з неврегульованими ділянками, зокрема в районах порту Джурджулешти, Дністровської ГЕС-2 та центральної частини українсько-молдовського кордону. У роботі систематизовано основні теоретико-правові положення, пов’язані з процесом делімітації та демаркації, проаналізовано міжнародні договори, нормативно-правову базу України, а також специфіку картографо-геодезичного забезпечення робіт. Значна увага приділена сучасним геодезичним технологіям, зокрема GNSS-вимірюванням, а також питанню якості та точності польових вимірювань. Практична частина роботи містить аналіз просторової конфігурації українсько-молдовського кордону, описує методику встановлення прикордонних знаків на різних типах місцевості, структуру основних демаркаційних документів (протоколопис, каталог координат, демаркаційні карти тощо) та порядок їх міждержавного погодження. Результати дослідження свідчать про наявність проблем правового, технічного та організаційного характеру, що уповільнюють процес повної демаркації кордону. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення процедур, зокрема через використання сучасних цифрових технологій, забезпечення належної міждержавної координації та гармонізації технічних стандартів. Особистий внесок автора полягає в узагальненні джерельної бази, аналізі нормативних документів, участі в підготовці аналітичних матеріалів. Отримані результати були апробовані у доповіді на конференції «Шевченківська весна – 2025» та опубліковані у вигляді тез.
Keywords: демаркація; державний кордон; картографо-геодезичне забезпечення; геодезичні вимірювання; прикордонні знаки; Республіка Молдова