Економіко-математичне моделювання впливу макроекономічних факторів країн світу на рівень соціальної напруженості - Форостяна, Юля Сергіївна (My University, 2024)
Об’єкт дослідження: теоретичний та практичний аспект соціальної напруженості країн світу. Мета дослідження: вплив основних макроекономічних факторів на рівень соціальної напруженості країн світу. Методи дослідження: багатофакторні лінійні та нелінійні регресійні моделі, регресійні моделі на основі панельних даних, методи кластеризації, кількісні методи прогнозування: метод плинного середнього, експоненціального згладжування, метод Холта-Вінтерса. Наукова новизна, теоретична значимість дослідження: Більшість дослідників зосереджується на аналізі показника соціальних заворушень або ж макроекономічних показників без прив’язки до індикатора рівня соціальної напруги. У даній ж роботі проаналізовано індекс недієздатних держав та індекс соціального прогресу, що відображають рівень соціальної напруженості. Досліджено вплив макроекономічних факторів на зміну рівня соціальної напруги. Здійснено прогнозування виникнення кризових явищ у країнах світу на період з 2023 до 2026 року включно. Практична цінність: визначено макроекономічні фактори, які здійснюють найбільший вплив на зміну рівня соціальної напруженості та заходи, які варто впровадити для мінімізації її рівня. Також здійснено класифікацію країн за рівнем соціальної напруженості.

The graduation research of student deals with the study of the impact of major macroeconomic factors on the level of social tension in the world. Unlike most researchers who focus on the analysis of social unrest or macroeconomic indicators without reference to the social tension indicator, this paper analyses the fragile states index and the social progress index, which reflect the level of social tension. The influence of macroeconomic factors on the change in the level of social tension is studied. A forecast of crisis phenomena in the countries of the world for the period from 2023 to 2026 inclusive is made. The work is interesting for governments seeking to ensure the well-being of their citizens should pay considerable attention to monitoring the level of social tension and take into account the results of research to develop an effective development strategy and minimise the negative effects of social change.
Keywords: соціальна напруженість; макроекономічні фактори; соціальні зміни; регресійні підходи до моделювання; кластеризація; економетричні моделі; моделі машинного навчання; прогнозування; social tension; macroeconomic factors; social change; regression modelling approaches; clustering; econometric models; machine learning models; forecasting