Вплив різних доз N-стеароїлетаноламіну на рівень тривожності алкоголізованих щурів - Бондаренко, О.; Гула, Н.; Макарчук, Микола Юхимович; Горідько, Т. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2014)
Досліджували поведінку (рівень тривожності) щурів в хрестоподібному припіднятому лабіринті (ХПЛ) в нормі, після вживання алкоголю, а також при вживанні алкоголю і введенні на його фоні N-стеароїлетаноламіну (NSE) в дозі 0.1 та 5 мг/кг. Виявлено, що NSE в обох досліджуваних дозах змінює поведінку алкоголізованих щурів. З'ясовано, що 30-тиденна хронічна алкоголізація зменшує тривожно-подібну поведінку та емоційну активність в ХПЛ. При цьому у щурів, які на фоні алкоголю отримували NSE, анксіолітичний ефект, викликаний алкоголем, зменшується. Вплив NSE на досліджувані форми поведінки виявляв просту лінійну залежність, він був тим більшим, чим більшою була доза NSE.

The rats' behavior (anxiety level) in the elevated plus maze (EPM) while normal conditions, after alcohol consumption and introduction of N-stearoylethanolamine (NSE) in the dose of 0.1 and 5 mg/kg on the background of alcohol consumption was investigated. Analysis revealed alteration of the behavior's parameters of the rats during consumption of NSE at both doses. It was found that chronic alcoholization during 30 days decreased anxious behavior and emotional activity in EPM. In addition, reduction of anxiological effect caused by alcohol was shown in the group of rats that consumed NSE on the background of alcohol. Impact of NSE on the analyzed behavior pattern revealed linear dependence: the higher dose of NSE, the higher impact of NSE.
Effect of different doses of N-stearoylethanolamine on anxiety level inrats after alcoholization
Keywords: N-стеароїлетаноламін; алкоголь; хрестоподібний припіднятий лабіринт; тривожність; N-stearoylethanolamine; alcohol; elevated plus maze; anxiety