Інтерактивне навчання за допомогою штучного інтелекту: кейсова методика - Петровець Анастасія Петрівна (My University, 2025)
Дипломна робота присвячена дослідженню можливостей методів інтерактивного навчання та використання штучного інтелекту в освітньому процесі. У роботі проаналізовано теоретичні основи інтерактивного навчання, його методи, принципи та технології, а також переваги та недоліки перед традиційними методами навчання. Особиву увагу приділено кейс-методу як ефективному інструменту розвитку критичного мислення, комунікативних навичок та мотивації учнів. Досліджено принципи роботи штучного інтелекту, його можливості та одночасно виклики у використанні під час освітнього процесу. Розкрито питання стосовно персоналізації навчання, автоматизації завдань та забезпечення академічної доброчесності. Проаналізовано деякі сервіси для навчання, які містять штучний інтелект та можуть бути використані освітянами під час планування уроків. Розроблено приклади кейсових завдань для уроків географії у 7 класі та представлено детальну розробку уроку на тему «Антарктичний клімат. Водні ресурси. Унікальність природи антарктичних пустель» із використанням ШІ-сервісів (Grok, Google Earth, ThingLink, Mentimeter, Kahoot!, Canva) та case-методу. Робота підкреслює важливість інтеграції сучасних технологій для створення інноваційного освітнього середовища, яке сприятиме формуванню компетентностей учнів.
Keywords: інтерактивне навчання; штучний інтелект; case-метод; освітній процес