Правове регулювання соціального захисту суддів - Зуб Геннадій Анатолійович (My University, 2013)
У дисертації з’ясовано юридичну природу соціального захисту суддів, визначено його місце й роль у системі правових заходів забезпечення незалежності суддів при відправленні правосуддя. Установлено, що служба в суді – це особливий різновид державної служби, що полягає у професійній діяльності громадян України, які обіймають штатні суддівські посади, і спрямована на реалізацію судової влади шляхом здійснення правосуддя в Україні з метою захисту прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів держави на засадах верховенства права. Обґрунтовано, що легальне використання терміна «суддівська винагорода» є неприйнятним, адже винагорода – це все те, що людина вважає цінним для себе, чого вона прагне досягти і чим хотіла б володіти. Змістовне ж наповнення поняття «цінність» дуже різне, специфічне й залежить від окремої особистості, її потреб, запитів, сприйняття, характеру тощо. Заробітна плата – один з різновидів винагороди, що обчислюється, як правило, у грошовому вираженні, яке за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Доведено потребу встановлення суддям надбавки за вислугу років відповідно до мінімальної заробітної плати, а не до посадового окладу. Підставою виникнення пенсійних правовідносин з довічного грошового утримання судді визнано фактичний юридичний склад: а) наявність спеціального стажу; б) знаходження судді у відставці; в) незнаходження на роботі, що дає право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених Законами України «Про прокуратуру», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про статус народного депутата України», «Про державну службу»; г) волевиявлення судді; ґ) рішення компетентного органу про призначення йому пенсії. Окреслені інші напрямки вдосконалення нормативно-правового забезпечення соціального захисту суддів. Ключові слова: судова влада, правосуддя, суддя, незалежність судді, служба в суді, соціальний захист, вислуга років, пенсійне забезпечення, відставка, стаж роботи судді, довічне грошове утримання.
Legal regulation of social protection of judges