Зв’язок стилів вирішення конфліктів у парі та суб'єктивного благополуччя у романтичних стосунках - Романова, Дарія Петрівна (My University, 2025)
Наукова новизна досягається завдяки одночасному аналізу трьох ключових факторів: стилів вирішення конфліктів, задоволеності стосунками та суб’єктивного благополуччя. У ході дослідження уточнено уявлення про взаємозв’язки між стилями вирішення конфліктів, задоволеністю романтичними стосунками та суб’єктивним благополуччям як на загальній вибірці, так і у партнерських діадах. Зокрема, набуло подальшого розвитку положення про роль конструктивних стилів (співпраця, компроміс) у підвищенні якості стосунків, що було підтверджено як на індивідуальному, так і на міжпарному рівні. Уточнено значення стилю пристосування, який у загальній вибірці виявляє тенденцію до позитивного зв’язку із задоволеністю, але водночас у міжпарному аналізі демонструє стійкі негативні кореляції зі стилем суперництва, що свідчить про складну роль цього стилю в конфліктній динаміці. Також розширено уявлення про зв’язок між стилем суперництва чоловіка та психологічним благополуччям жінки, що відзначено статистично значущим негативним кореляційним зв’язком. Подібні гендерно-специфічні ефекти надають роботі додаткової цінності. Особливу увагу приділено вивченню кореляцій між цими показниками, що дозволяє виявити, як різні стилі вирішення конфліктів впливають на задоволеність стосунками та рівень суб’єктивного щастя. Крім того, дослідження включає аналіз динаміки всередині пар: порівнюється, чи використовують партнери однакові чи різні стилі вирішення конфліктів, і як це впливає на їхні стосунки та благополуччя. Такий підхід дозволяє глибше зрозуміти, як взаємодія стилів вирішення конфліктів у парі корелює з іншими показниками, що робить дослідження важливим для теоретичної та практичної психології. Отримані результати дозволяють уточнити уявлення про вплив взаємного стилю поведінки у конфлікті на емоційний стан партнерів, а також підтверджують важливість діадного підходу у дослідженні романтичних стосунків.
Keywords: конфлікт; благополуччя; романтичні стосунки