Семіотичні методи дослідження візуальної інформації в науці про соціальні комунікації - Гридчина Вікторія Віталіївна (My University, 2013)
Дисертацію присвячено функціонуванню візуальної інформації в системі соціальних комунікацій, а саме семіотичним методам дослідження цього питання. В роботі визначено три семіотичних підходи до аналізу візуальної інформації (дослідження знакових явищ, візуальної мови, правил функціонування знаків). Представлено сім схем дослідження візуального повідомлення. Зроблено теоретичне узагальнення семіотичних вчень, що можуть бути застосовані в науці про соціальні комунікації. Уточнено положення аксіоматики знакової теорії мови О. Лосєва з огляду особливостей візуального знака, показано можливість її використання для створення експлікативних теорій. Ключові слова: знак, візуальний знак, візуальна інформація, семіотична мова, семіологія, семіотика, аксіоматика знакової теорії мови.
Semiotic research methods of visual information in the science of social communication