Morphodynamics of the gully-balka system elements in the Briukhovychi Massif of Roztochchia (based on multiple observation data) - Байрак, Галина (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
Описано сучасні екзогенні процеси, які розвиваються в ярах і балках Брюховицького масиву Українського (Львівського) Розточчя. Основним завданням було з’ясувати темп цих процесів у сучасних умовах рельєфотворення. На цій території ерозійні форми досягають великих розмірів – яри глибиною до 3 м, балки – до 40 м. Територія вкрита лісом. Досліджено динаміку процесів на схилах та в днищах цих форм за 6-річний період на основі стаціонарних польових спостережень. Для визначення репрезентативних ділянок використовували дистанційні методи, а також авторську програму, яка змоделювала місця розвитку ерозійно-денудаційних процесів. Детальні дослідження виконували методами стержнів і фотоплощин. Стержні були закладені на глибину 0,3–0,7 м на різних ділянках ерозійних форм. Морфологія схилів і днищ була зафіксована методами цифрового фотографування. Були використані також непрямі геоботанічні методи. Зокрема, темп дефлюкційних процесів визначено за оголеним корінням дерев. В малих балках і ярах розвиваються головно процеси дефлюкції на схилах. Їхній темп становить 0,016 м/рік. Внаслідок схилових процесів збільшилась крутість верхніх частин схилів та виокремились брівки. У середніх за розмірами балках на схилах повсюдно теж розвинена дефлюкція, а на окремих ділянках – гравітаційні процеси, зокрема, зсуви. У глибоких балках домінують процеси лінійної ерозії й акумуляції матеріалу у днищах, зсуви та осипи на приднищевих схилах, дефлюкція у середніх частинах схилів. Найбільш інтенсивно проходить донна ерозія у днищах балкових форм, у їхніх середніх і нижніх частинах. В середніх частинах балок глибина донної ерозії становила 0,08–0,10 м, у нижніх – 0,15–0,25 м/ рік. Акумуляція переважає на окремих ділянках – на перепадах висот та у низів’ях балок. Величина конусів виносу становить 6 м2, потужність накопичень зросла на 0,3 м за роки спостережень. Зазначимо, що за час спостережень було лише три вологих роки, решта – посушливі, коли тимчасовий стік був незначним. Отже, на основі багаторазових спостережень за сучасними екзогенними процесами на Українському Розточчі виявлено, що інтенсивність їхнього проходження залишається великою. Вони продовжують розчленування поверхні рельєфу та вказують на помірне тектонічне підняття території.

Recent exogenous processes developing in the gullies and balkas of the Briukhovychi Massif of the Ukrainian (Lviv) Roztochchia are described. The main task was to clarify intensity of these processes by the recent relief forming conditions. Within the studied territory the erosion forms are characterized by large sizes – gullies depth is up to 3 meters, the balkas have depth up to 40 meters. Investigated area is forested. The dynamics of the processes on the slopes and valley bottoms during 6 year period has been analyzed on the base of stationary field observations. To determine the representative study sites the remote sensing and the author’s program which modeled the places of development of erosion-denudation processes has been used. Detail investigations have been carried out by the methods of stems and photoplanes. The stems were set on 0,3–0,7 m depth on different segments of the erosion forms. The slopes and valley bottoms morphology were studied by digital photofixation and indirect geobotanical methods. Defluction processes intensity has been determined according to uncovered tree roots. In the small balkas and gullies the defluction is developed mainly on the slopes. Their development rate amounts 0,016 m/year. Due to the slope processes the steepness of upper slope parts has noticeable increased and the kerbs have appeared. In the medium-sized balkas on the slopes almost everywhere defluction is observed and somewhere – gravitation processes, mainly landslides. In deep balkas linear erosion and accumulation within the valley bottoms dominate, landslides and screes dominate on the slopes lower parts and defluction in the middle parts. Linear erosion develops most intensive in the valley bottoms, in their middle and lower parts. In the middle parts of balkas the erosion intensity was 0,08–0,10 m/year, in the lower – 0,15–0,25 m/year. Accumulation dominates in foots and lower parts of the balkas. The debris cones amount 6 m2, their thickness increased by 0,3 m. It’s necessary to note that during the observation period only three wet years have been observed. The rest years were relatively dry and water runoff was not significant. So, based on non-expendable stationary observations on the recent exogenous processes in the Ukrainian Roztochchia it is ascertained that intensity of their development is still noticeable. These processes continue cutting of the relief surface and mark slight tectonic lifting of the area.
Морфодинаміка елементів ярково-балкових систем Брюховицького масиву Розточчя (за даними багаторазових спостережень)
Keywords: Erosion; gullies and balkas; defluction; recent exogenous processes; intensity; Ukrainian (Lviv) Roztochchia; ерозія; яри і балки; дефлюкція; темп сучасних екзогенних процесів; Українське (Львівське) Розточчя