Доступність послуг психосоціальної підтримки для людей похилого віку - Макарова, Катерина Андріївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
У результаті проведеного кваліфікаційного дослідження було повністю досягнуто поставлену наукову мету та розв’язано всі визначені завдання, що дозволило сформувати цілісне вирішення актуальної проблеми забезпечення доступності психосоціальної підтримки для осіб старшого віку в сучасних умовах. Узагальнення теоретико-методологічних засад дослідження становлення системи психосоціальних послуг засвідчило, що в основі сучасної практичної діяльності соціального працівника лежить нерозривне поєднання внутрішньої психологічної стабілізації особистості та активного відновлення її зовнішніх соціальних звʼязків у громаді. Вітчизняна практика надання такої допомоги на етапі 2025-2026 років зазнала фундаментальних реформ, перейшовши від фрагментарних кроків до побудови цілісної системи нормативно-правового забезпечення, яка базується на засадах індивідуалізації, безбарʼєрності, конфіденційності та захисту інтересів клієнта. Запровадження методів кроссекторальної взаємодії, багаторівневої моделі інтервенцій згідно з міжнародними стандартами, а також законодавче закріплення методу ведення випадку як обовʼязкового стандарту дозволяють гнучко долати складні життєві обставини отримувачів допомоги.
Keywords: психосоціальна підтримка; люди похилого віку