Міські простори вздовж транспортних магістралей: кейс Києва - Хлобистов Даниїл Євгенович (My University, 2024)
Об’єктом дослідження є функціональні простори вздовж лінійних магістралей розвитку міста. Предметом дослідження є закономірності просторових трансформацій, пов’язаних із локалізацією транспортних вузлів. Метою даного дослідження визначено аналіз розвитку міста Києва вздовж лінійних транспортних магістралей та виявлення особливостей відповідних функціонально-просторових трансформацій. У роботі узагальнено наукові уявлення про міські простори в контексті функціонального зонування; проаналізовано підходи до дослідження транспортних магістралей в міському середовищі; обґрунтовано застосування методів суспільно-географічних досліджень просторів вздовж міських магістралей, описати лінійні і точкові типи просторів у контексті функціонального зонування; зроблено огляд проблем формування міського простору Києва; проведено історико-географічний аналіз мережі лінійних магістралей розвитку міста Києва; досліджено функціонально-просторові трансформації вздовж п’яти магістралей розвитку Києва.
Keywords: міські магістралі; транспортні магістралі; мережа лінійних магістралей