Ерот в давньогрецькій традиції: до питання взаємодії філософії та міфології - Туренко, В. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2018)
В статті на основі образу Ерота висвітлюється взаємодія філософії та міфології в давньогрецькій традиції. Доводиться, що міфологічне тлумачення природи даного божества, його характеру, поведінки імплицитно має філософський підтекст. Обґрунтовується теза, що неоднозначне вирішення питання походження Ероту свідчить не лише про різні міфологічні традиції серед давньогрецьких полісів, але й також те, що відбувалась певною мірою рефлексія стосовно феномену любові, його сутності та сенсу у світі та житті античного громадянина.

In the article, on the basis of the image of Eros, the interaction of philosophy and mythology in the ancient Greek tradition is highlighted. It is proved that the mythological interpretation of the nature of the given deity, its character, behavior implicitly has a philosophical overtones. The thesis is substantiated that the ambiguous solution of the issue of origin to Erota indicates not only the various mythological traditions among the ancient Greek polices, but also that there was a certain degree of reflection about the phenomenon of love, its essence and meaning in the world and the life of the ancient citizen.
Eros in ancient greek tradition: on the interaction of philosophy and mythology interaction
Keywords: Ерот; антична міфологія; давньогрецька традиція; антична філософія; любов; людське життя; Eros; ancient mythology; ancient Greek tradition; ancient philosophy; love; human life