Статистичні спостереження: переписи, моніторинги, вибіркові обстеження - Єріна А. М.; Пальян, Зінаїда Оганесівна (ВПЦ «Київський університет», 2019)
У навчальному посібнику розглядаються основні види, способи, програмно-методологічні й організаційні питання статистичного спостереження в контексті інформаційного забезпечення системи управління і наукових досліджень. Висвітлюються питання сучасної організації переписів і моніторингів, а також формування інтегрованих статистичних банків даних та ведення статистичних реєстрів у комбінації з іншими формами спостереження. Значна увага приділена вибірковому методу, зокрема: схемам формування вибіркових сукупностей, обґрунтуванню обсягів і дизайну вибірки, принципам забезпечення репрезентативності й надійності вибіркових оцінок. Аналітичні можливості та межі застосування конкретних методів статистичного спостереження ілюструються на прикладах, різних за соціально-економічним змістом та інформаційною базою. Для студентів, аспірантів, молодих науковців і практиків — для усіх, хто прагне опанувати сучасні методи статистичного спостереження, зокрема, методи вибіркових обстежень.
Рекомендовано до друку вченою радою економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Протокол № 11 від 14 травня 2019 року.
Keywords: статистика