Передумови розвитку пригодницького туризму у Львівській області - Мельник, Максим Вікторович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Метою статті є виокремлення основних передумов розвитку пригодницького туризму у Львівській області; аналіз природних, демографічних та історико-культурних чинників, наявних на території області, а також обґрунтування їх впливу на розвиток пригодницького туризму. Крім того, на основі комплексного аналізу передумов розвитку пригодницького туризму у Львівській області передбачається виявлення як позитивних, так і негативних аспектів зазначених чинників. Доцільно також зауважити, що проблематика пригодницького туризму як у Львівській області, так і в Україні загалом залишається недостатньо дослідженою вітчизняними науковцями. Саме тому актуальним є започаткування системного вивчення пригодницького туризму шляхом його ґрунтовного аналізу та подальшого поширення наукових досліджень у цій сфері серед наукової спільноти України. Результати. У статті обґрунтовано значний потенціал розвитку пригодницького туризму та проаналізовано наявні передумови його формування. Ідентифіковано й уперше систематизовано передумови розвитку пригодницького туризму у Львівській області. Охарактеризовано природні, демографічні та історико-культурні передумови розвитку пригодницького туризму в регіоні. З метою виявлення позитивного та негативного впливу визначених передумов на розвиток пригодницького туризму у Львівській області проведено SWOT-аналіз. Наукова новизна роботи. Уперше виокремлено та комплексно описано основні передумови розвитку пригодницького туризму у Львівській області. На основі аналізу наукових праць Т. Момонт, В. Величка, Ю. Мігущенка, Л. Нємець, В. Корсака сформовано першу класифікацію чинників і передумов розвитку пригодницького туризму в межах досліджуваного регіону. Практична значимість. Практична цінність дослідження полягає у виявленні та характеристиці передумов розвитку пригодницького туризму з метою стимулювання туристичної діяльності та збереження природного й історико-культурного середовища регіону. Матеріали статті можуть бути використані при розробленні туристичних маршрутів на території Львівської області, а також у науково-дослідній і туристично-практичній діяльності. У статті також аргументовано, що Львівська область має значний потенціал розвитку пригодницького туризму, який потребує подальшого розвитку та відповідних інвестицій. Ключові слова: пригодницький туризм, передумови, чинники, туризм.

The aim of this article is to identify the main prerequisites for the development of adventure tourism in the Lviv Region; to analyze the natural, demographic, and historical-cultural factors present within the territory of the region; and to substantiate their influence on the development of adventure tourism. In addition, based on a comprehensive analysis of the prerequisites for the development of adventure tourism in the Lviv Region, it is envisaged to identify both positive and negative aspects of the indicated factors. It should also be noted that the issue of adventure tourism, both in the Lviv Region and in Ukraine as a whole, remains insufficiently studied by domestic scholars. Therefore, the initiation of a systematic study of adventure tourism through its thorough analysis and the subsequent dissemination of scientific research in this field within the Ukrainian academic community is considered relevant. Results. The article substantiates the significant potential for the development of adventure tourism and analyzes the existing prerequisites for its formation. The prerequisites for the development of adventure tourism in the Lviv Region have been identified and systematized for the first time. Natural, demographic, and historical-cultural prerequisites for the development of adventure tourism in the region are characterized. In order to identify the positive and negative impacts of the determined prerequisites on the development of adventure tourism in the Lviv Region, a SWOT analysis was conducted. Scientific novelty of the study. For the first time, the main prerequisites for the development of adventure tourism in the Lviv Region have been identified and comprehensively described. Based on the analysis of scientific works by T. Momont, V. Velychko, Yu. Mihushchenko, L. Nemets, and V. Korsak, the first classification of factors and prerequisites for the development of adventure tourism within the studied region has been formed. Practical significance of the scientific publication lies in identifying and characterizing the prerequisites for the development of adventure tourism with the aim of stimulating tourism activity and preserving the natural and historical-cultural environment of the region. The materials of the article may be used in the development of tourist routes within the territory of the Lviv Region, as well as in research and practical tourism activities. The article also substantiates that the Lviv Region has significant potential for the development of adventure tourism, which requires further development and appropriate investment. Keywords: adventure tourism, prerequisites, factors, tourism.
Preconditions for the Development of Adventure Tourism in the Lviv Region
Keywords: пригодницький туризм; передумови; чинники; туризм; adventure tourism; prerequisites; factors; tourism