Сучасні феміністичні концепції у християнстві: релігієзнавчий аналіз - Добровольська, Катерина Вадимівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Добровольська К.В. Сучасні феміністичні концепції у християнстві: релігієзнавчий аналіз – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії у галузі знань 03 Гуманітарні науки за спеціальністю 031 Релігієзнавство. – Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Міністерство освіти і науки України. – Київ, 2025. Дана дисертація присвячена комплексному релігієзнавчому аналізу сучасних феміністичних концепцій у християнстві. Актуальність цього дослідження обумовлена змінами в суспільстві та активізації ролі жінок у релігійних традиціях, що зумовлено значним впливом феміністичних ідей та рухів. Особлива увага у досліджені приділена впливу феміністичної теології на трансформацію гендерних відносин у християнстві, а також внеску феміністичних дослідників у зміну підходів до інтерпретації християнських релігійних текстів, духовності та ролі жінки у релігійному житті. У дисертації зроблено акцент на взаємодії між феміністичними ідеями та традиційними християнськими вченнями, що відкриває нові горизонти для дослідження релігії з позицій гендерної рівності та інклюзивності у площині релігієзнавства. У ході роботи було розглянуто різні напрями сучасної феміністичної теології, зокрема радикальні та інклюзивні підходи, а також питання жіночого священства та участі жінок у церковних ієрархіях. У дослідженні було проведено релігієзнавчий аналіз сучасних феміністичних концепцій, що охоплює широкий спектр теологічних і соціальних контекстів, починаючи з біблійних текстів й завершуючи сучасною феміністичною теологією. Запропоновано детальний аналіз впливу феміністичної теології на переосмислення ролі жінок у християнських традиціях, зокрема через критичний розгляд патріархальних конструкцій у релігійних текстах та практиках. Також у дисертації уточнено розуміння впливу феміністичних концепцій на соціально-релігійне життя, зокрема їхню роль у зміні статусу жінок у християнських громадах та церковних інституціях. Також визначено підходи до застосування феміністичної теології для переосмислення біблійних текстів й релігійної традиції, з акцентом на гендерну рівність та інклюзивність у церковних структурах. Окрім того, уточнено методологічні основи міждисциплінарного підходу для дослідження релігійних концепцій, що поєднує теологічні, соціологічні та антропологічні аспекти аналізу розглянутої проблематики. Особлива увага у досліджені приділена проблемі біблійної герменевтики. А також обґрунтовується думка, що основна ідея феміністичної інтерпретації полягає в тому, що біблійні тексти можна трактувати не лише через призму чоловічого досвіду, але й з огляду на жіночі перспективи. Це дає змогу виявити нові можливості для розширення прав й свобод жінок у релігійному контексті. Разом з цим, розглядаються методи феміністичної інтерпретації біблійних текстів, а також найбільш яскраві феміністичні біблійні інтерпретатори, як от Тілствейт, Рютер, Сакенфельд та Трайбл. Саме розгляд різних феміністичних підходів дав можливість відкрити нові перспективи для аналізу текстів, дозволяючи зосередитись на наративних елементах, таких як: темп, сюжет та характеристика тексту. Останній аспект є особливо важливим для привернення уваги до жіночих персонажів, їх перевідкриттю та переосмисленню у межах християнської традиції. Також у дисертації відзначається, що висновки дослідження можуть стати основою для подальших наукових розробок у галузі гендерних і релігійних студій. Це, своєю чергою, може посприяти зменшенню міжконфесійних та соціальних непорозумінь й бути корисними для розробки курсів з історії гендерних та жіночих досліджень, а також релігійної антропології. Завдяки аналізу літератури та актуальних феміністичних досліджень, робота вносить свій вклад у науковий дискурс про гендер і релігію. Дослідження демонструє, як феміністичні концепції змінюють підходи до інтерпретації релігійних текстів, переосмислюють феномен духовності та чинну ієрархію церковних структур, відкриваючи нові перспективи для богословів та релігійних практиків у сучасності. Таким чином, у дисертації представлений комплексний релігієзнавчий аналіз сучасних феміністичних концепцій у християнстві, що раніше не були цілісно та систематично досліджені в українському науковому дискурсі. Разом з цим, було проведено детальний теоретичний аналіз впливу феміністичної теології на трансформацію гендерних відносин у християнстві. Результати дослідження можуть бути використані в освітній і науково-дослідній діяльності, зокрема при розробці навчальних програм із феміністичної теології та гендерних студій у релігієзнавстві. Це дослідження також актуальне для організацій, які займаються соціально-культурними та релігійними питаннями, зокрема в контексті міжконфесійного діалогу та боротьби за гендерну рівність. Дана робота структурована за тематичними блоками. У першому розділі визначається теоретико-методологічна основа дослідження, аналізується стан наукового опрацювання проблеми, а також здійснюється огляд та класифікація літературних джерел. У розділі показано, сучасні феміністичні концепції в християнстві відкривають нові перспективи для переосмислення ролі жінок у релігійному житті, пропонуючи гендерно справедливі підходи до теології та духовності. У другому розділі розглянуто, що основні уявлення про жінку, представлені в релігійних текстах, мають амбівалентний характер. Зокрема, визначено кілька найбільш поширених моделей сприйняття жінки в християнському релігійному контексті, що склалися на основі Біблії. Доводиться, що жіноча проблематика у Біблії є складною темою, яка обʼєднує патріархальні уявлення та відкриває можливості для їх переосмислення через сучасну теологію та феміністичну думку. У третьому розділі розглядається те, що таке феміністична теологія. Зокрема, яким чином вона ставить під сумнів традиційні патріархальні структури влади в церкві, наголошуючи на необхідності інклюзивності та рівноправності в релігійних організаціях. Також показано, що феміністична теологія це рух, який має на меті перетворити церкву на простір, де визнається значущість жіночого досвіду і де жінки можуть активно брати участь у релігійному житті, не підпорядковуючись патріархальним традиціям.

Dobrovolska K.V. Modern Feminist Concepts in Christianity: A Religious Studies Analysis – A qualifying academic work as a manuscript. A dissertation for the degree of Doctor of Philosophy in the field of Humanities (03), specializing in Religious Studies (031). – Taras Shevchenko National University of Kyiv, Ministry of Education and Science of Ukraine. – Kyiv, 2025. This dissertation is dedicated to a comprehensive religious studies analysis of modern feminist concepts in Christianity. The relevance of this research is determined by societal changes and the increasing role of women in religious traditions, influenced by feminist ideas and movements. Special attention is given to the impact of feminist theology on the transformation of gender relations in Christianity, as well as the contributions of feminist scholars to the reinterpretation of Christian religious texts, spirituality, and the role of women in religious life. The dissertation focuses on the interaction between feminist ideas and traditional Christian teachings, opening new avenues for studying religion from the perspectives of gender equality and inclusivity within religious studies. Various branches of modern feminist theology are examined, including radical and inclusive approaches, as well as issues related to womenʼs ordination and their participation in church hierarchies. The research provides a religious studies analysis of contemporary feminist concepts, covering a broad spectrum of theological and social contexts, from biblical texts to modern feminist theology. A detailed examination of the influence of feminist theology on the reinterpretation of womenʼs roles in Christian traditions is presented, particularly through a critical analysis of patriarchal structures in religious texts and practices. Additionally, the dissertation clarifies the impact of feminist concepts on socio-religious life, specifically their role in changing the status of women in Christian communities and ecclesiastical institutions. It also identifies approaches to applying feminist theology in reinterpreting biblical texts and religious traditions, emphasizing gender equality and inclusivity in church structures. Furthermore, the methodological foundations of an interdisciplinary approach for studying religious concepts are elaborated, integrating theological, sociological, and anthropological aspects. Special attention is given to the issue of biblical hermeneutics. The research substantiates the idea that the core principle of feminist interpretation is that biblical texts can be understood not only through a male perspective but also by incorporating female viewpoints. This approach allows for uncovering new opportunities to expand womenʼs rights and freedoms within a religious context. The dissertation also explores methods of feminist biblical interpretation and highlights prominent feminist biblical scholars, such as Tilthwaite, Reuther, Sakenfeld, and Trible. Examining various feminist approaches has enabled new perspectives for text analysis, focusing on narrative elements such as pace, plot, and characterization. The latter aspect is particularly important for drawing attention to female characters, their rediscovery, and reinterpretation within the Christian tradition. The research findings can serve as a foundation for further academic developments in gender and religious studies. This, in turn, may contribute to reducing interfaith and social misunderstandings and be useful for designing courses on the history of gender and womenʼs studies, as well as religious anthropology. Through literature analysis and current feminist studies, this work contributes to the academic discourse on gender and religion. The study demonstrates how feminist concepts reshape approaches to interpreting religious texts, rethinking spirituality, and revising the existing hierarchy of church structures, opening new perspectives for theologians and religious practitioners in the modern era. Thus, this dissertation presents a comprehensive religious studies analysis of modern feminist concepts in Christianity, which had not previously been systematically explored in Ukrainian academic discourse. Additionally, a detailed theoretical analysis of the impact of feminist theology on the transformation of gender relations in Christianity has been conducted. The research findings can be applied in educational and scientific activities, particularly in developing curricula on feminist theology and gender studies in religious studies. This research is also relevant for organizations involved in socio-cultural and religious issues, particularly in the context of interfaith dialogue and the struggle for gender equality. The structure of the dissertation is divided into thematic sections: The first chapter defines the theoretical and methodological foundations of the research, analyzes the state of scientific study of the issue, and provides an overview and classification of literary sources. It demonstrates how modern feminist concepts in Christianity open new perspectives for reinterpreting womenʼs roles in religious life, offering gender-just approaches to theology and spirituality. The second chapter examines the ambivalent nature of representations of women in religious texts. Several predominant models of female perception in the Christian religious context, based on the Bible, are identified. It is argued that the issue of women in the Bible is complex, combining patriarchal views while also providing opportunities for their reinterpretation through contemporary theology and feminist thought. The third chapter explores feminist theology, particularly how it challenges traditional patriarchal power structures in the church, emphasizing the need for inclusivity and equality in religious organizations. It also illustrates how feminist theology seeks to transform the church into a space where womenʼs experiences are recognized and where they can actively participate in religious life without being subordinated to patriarchal traditions.
Modern Feminist Concepts in Christianity: A Religious Studies Analysis
Keywords: християнство; Біблія; гендер; фемінізм; фемінність; роль жінки в релігії; феміністична теологія; релігійний фемінізм; гендерна рівність; патріархальні структури; інклюзія в релігії; біблійна герменевтика; жіночі дослідження; міждисциплінарний аналіз; антропологія; сhristianity; Bible; gender; feminism; femininity; the role of women in religion; feminist theology; religious feminism; gender equality; patriarchal structures; inclusivity in religion; biblical hermeneutics; womenʼs studies; interdisciplinary analysis; anthropology