Francophone aspects in teaching french - Костюк, Марина Миколаївна; Чугай, Андрій Олександрович (Видавничий дім «Гельветика», 2026)
У статті розглянуто питання впровадження франкофонії у процес викладання та вивчення студентами французької мови як іноземної в сучасному освітньому контексті. Ознайомлення з франкомовними країнами, їхніми суспільними реаліями та культурними особливостями сприяє усвідомленню студентами багатоманітності франкофонного простору й ролі французької мови як засобу міжкультурної комунікації. Розвиток навичок письма та говоріння у процесі вивчення французької мови передбачає врахування не лише граматичних і лексичних аспектів, а й соціокультурних особливостей, що забезпечує ефективне спілкування в різних соціальних і культурних контекстах. У статті пропонуються комунікативно-акціональні завдання франкомовного спрямування для студентів, які почали вивчати французьку мову: Числівники у франкофонному просторі (використання спрощених форм septante, huitante, nonante у франкофонних країнах); Гастрономічна мапа франкофонного світу (презентація традиційних страв, наприклад le poulet de Yassa, le colombo, la fondue Neuchâteloise); Образні метеорологічні вирази франкофонного простору (Ça caille, Il fait frette, Il bise); Система міського транспорту у франкофонному світі (сервіси vélib, vélo partagé); Альбом архітектурних особливостей франкофонного світу (Le Château Frontenac, La Basilique Notre-Dame-d’Afrique, Le Palais des Nations); Етикет франкофонного простору; Моделювання подорожі до франкофонної країни та інші. Франкомовна пісня виступає ефективним дидактичним матеріалом, що поєднує мовленнєву, соціокультурну та емоційну складові навчання (ознайомлення з піснями таких виконавців як Stromae, Céline Dion, Aya Nacamura, Soprano та Angèle). Запропоновані завдання можуть бути ефективно використані для вдосконалення різних видів мовленнєвої діяльності. Імплементація в освітній процес мовних та культурних особливостей франкомовного простору сприяє активізації навчальної взаємодії та розвитку комунікативних навичок студентів.

This article examines the introduction of Francophone aspects into the process of teaching and learning French as a foreign language in the modern educational context. Familiarization with French-speaking countries, their social realities, and cultural characteristics contributes to students’ awareness of the diversity of the Francophone world and the role of the French language as a means of intercultural communication. The development of writing and speaking skills in the process of learning French requires consideration not only of grammatical and lexical aspects, but also of sociocultural characteristics, which ensures effective communication in diverse social and cultural contexts. The article offers communicative and action-oriented tasks in French for students who have begun studying French: Numerals in the Francophone world (use of simplified forms septante, huitante, nonante in Francophone countries); Gastronomic map of the Francophone world (presentation of traditional dishes, such as le poulet de Yassa, le colombo, la fondue Neuchâteloise); Figurative meteorological expressions in the Francophone world (Ça caille, Il fait frette, Il bise); Urban transport system in the Francophone world (vélib, vélo partagé services); Album of architectural features of the Francophone world (Le Château Frontenac, La Basilique Notre-Dame-d’Afrique, Le Palais des Nations); Etiquette in the Francophone world; Simulating a trip to a Francophone country, and others. Francophone songs are effective teaching materials that combine linguistic, sociocultural, and emotional components of learning (introduction of songs by artists such as Stromae, Céline Dion, Aya Nacamura, Soprano, and Angèle). The proposed tasks can be effectively used to improve various types of speech activity. The implementation of specific features of the Francophone world into the educational process promotes active interaction and fosters the development of students’ communication skills.
Франкофонні аспекти у викладанні французької мови
Keywords: франкофонія; міжкультурна складова; французька мова; компетентності; комунікативна методика; акціональний підхід; francophonie; intercultural component; French language; competencies; communicative methodology; action-oriented approach