Логіко-філософський аналіз інференційної прагматики Пола Грайса - Соболєвський Павло Андрійович (My University, 2016)
У дисертації здійснено комплексний аналіз інференційної прагматики П. Грайса. Набуло подальшого розвитку уявлення про історичні етапи розвитку цієї концепції, а також неограйсівської та постграйсівської прагматик. Визначено умови виникнення та формування логіко-філософських поглядів філософа у контексті аналізу суперечки між представниками різних підходів до аналізу виразів природної мови, а саме: школи повсякденної мови та формально-логічних підходів. Результати наукових досліджень П.Грайса в галузі інференційної прагматики можуть бути застосовані з метою витлумачення логічних сполучників, зокрема захисту розуміння сполучників не, і, або, якщо, то як істинно-функціональних. Створивши своєрідний місток між конвенційним значенням і значенням мовця П. Грайс започаткував новий горизонт наукових досліджень, який активно розвивався і розвивається представниками неограйсівської та постграйсівської прагматик.
Logical and philosophical analysis of Paul Grice’s inferential pragmatics