Фізико-географічне районування Правобережного Полісся: перспективи розвитку специфічних видів туризму - Нестерчук, І. К. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2018)
Територія дослідження Правобережного Полісся в даній статті вкрай строката пунктирно можна намітити такі основні завдання: територіальна фізико-географічна диференціація регіону в контексті методології вивчення харчових традицій поліщуків; оцінка території для перспектив практичного управління гастрономічним туризмом в межах об’єднаних територіальних громад. В загальному Поліський край явище не зональне, а його походження пов’язане з палеогеографічними умовами антропогену, тому воно є фізико-географічним краєм зони мішаних лісів Східно-Європейської країни. Причетність географічної науки до вивчення історії харчових відбитків поліщуків в споконвічних ландшафтних ареалах проживання заслуговує детального вивчення. Культура харчування поліщуків очевидно носить ландшафтно-обумовленне споживання їжі в окремих місцевостях. Органічно здорова їжа демонструє як геологічне минуле так і прогнозує систему харчування на сучасному етапі, не звертаючи увагу на темпи урбаністичної культури харчування. За певних обставин та при ускладнення природних умовах гастрономія поліщуків відрізнялася простими гастрономічними маркерами, але не грубими та не досконалими процесами приготування автохтонних страв. Розгляд фізико-географічних передумов формування ресурсів гастрономічного туризму в регіоні сприяв популяризації гастрономічної індустрії в певний ретроспективний період. В Україні туризм був недостатньо розвинений, аж до 1914 року, коли туристичною діяльністю займалось Російське товариство туристів і Польське товариство краєзнавче. Вивчення фізико-географічного районування регіону під кутом гастрономічного туризму наукова площина майже не вивчена. На часі назріває доволі цікава наукова проблематика для території Правобережного Полісся у відбитках харчування поліщуків. Та вагомим фінансовим важелем для розвитку саме об’єднаних територіальних громад мають бути гастрономічні тури в межах споконвічних територій проживання та передачі гастрономічних практик для широкого туристичного загалу.

The territory of the study of the Right Bank Polissya in this article is extremely vivid and dotted, it is possible to outline the following main tasks: the territorial physical and geographical differentiation of the region in the context of the methodology of studying the food traditions of the Polischuk; assessment of the territory for the prospects of practical management of gastronomic tourism within the united territorial communities. In general, the Polesie region is not a zonal phenomenon, and its origin is connected with paleogeographic conditions of anthropogeny, therefore it is the physical and geographical edge of the zone of mixed forests of the East European country. The involvement of geographic science in the study of the history of food prints of the Polyschuk in the original landscapes of residence deserves detailed study. The nutrition of the Polischuk apparently bears the landscape-specific consumption of food in certain areas. Organically healthy food demonstrates the geological past and predicts a nutrition system at the present stage without paying attention to the pace of the urban food culture. Under certain circumstances and with the complication of natural conditions, the gastronomy of the Polischuk differed by simple gastronomic markers, but not coarse and not perfect processes for the preparation of autochthonous dishes. The consideration of the physical and geographical preconditions for the formation of gastronomic tourism resources in the region contributed to the popularization of the gastronomic industry in a certain retrospective period. In Ukraine, tourism was underdeveloped, until 1914, when tourism activities were carried out by the Russian Society of Tourists and the Polish Local History Society. The study of physical and geographical regionalization of the region at an angle of gastronomic tourism is almost unknown. At the time there is a rather interesting scientific issue for the territory of the Right-bank Polissya in the reflections of the feeding of the Polischuk. But a significant financial leverage for the development of the united territorial communities is to have gastronomic tours within the boundaries of their original habitats and the transfer of gastronomic practices to a wide tourist community.
Physico-geographic distribution of Right Bank Polissya: prospects for development of specialties of tourism
Keywords: гастрономічний туризм; харчування поліщуків; фізико-географічне районування; Правобережне Полісся; specific types of tourism; gastronomic tourism; feeding of polyschuk; physical and geographical zoning; Right-bank Polissya